Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pedro Opeka: »Brat Vladimir, ustavi vojno!«

Za vas piše:
M. P.
Objava: 26. 02. 2022 / 18:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2022 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pedro Opeka: »Brat Vladimir, ustavi vojno!«
Pedro Opeka. FOTO: Arhiv Družine

Pedro Opeka: »Brat Vladimir, ustavi vojno!«

Mojemu bratu Vladimirju Putinu!

Brat Vladimir, ta četrtek, 24. februarja, smo se prebudili v veliki zaprepadenosti, ko smo videli, da si razglasil vojno in sprožil napad na ukrajinsko ljudstvo, suveren narod, ki spoštuje mednarodne zakone in ni nikoli nameraval napasti Rusije.

Brat Vladimir Putin, državljani številnih držav smo občutili veliko grenkobo, žalost in sram ob tvojem dejanju, polnem norosti in megalomanije. 

Si Vladimir, predsednik Rusije, ki jo imajo mnogi po svetu radi ter jo spoštujejo zaradi njene človeške zgodovine in globokih duhovnih korenin.

Sprašujemo se, kako je mogoče, da drugim narodom želiš vsiliti norost ponovnega vzpostavljanja cesarstva iz nekega drugega časa. 

Edina rešitev, ki si jo našel v svojem egoizmu in iztirjeni oblasti, je bila ta, da si ob treh zjutraj začel vojno in presenetil svoje nekdanje sovjetske brate. Minuto po tvojem govoru se je nad Ukrajino zgrnil oblak raket in izstrelkov. Ko smo te poslušali, si je bilo mogoče misliti, da je bil ta napad namenjen državi, ki grozi vsemu svetu. Toda v resnici ukrajinsko ljudstvo preprosto želi živeti v miru v svoji svobodni in samostojni državi.

Z grožnjo, da bodo obtoženi izdajstva domovine, je bilo lahko prisiliti ruske državljane vojake, ki niso hoteli v boj, da so z lažnimi izgovori napadli in ubijali brate in sestre drugega naroda. 

Kako, brat Putin, se lahko igraš z ognjem ter hodiš po vrvi nad eksplozivom?

Svobodni možje in žene, humanisti našega sveta, povzdignite svoj glas v obsodbo tega barbarskega dejanja nad ukrajinskim ljudstvom.

Čas je, da opustimo logiko, ki svet ločuje na močne in bogate države ter na ranljive in revne države. Vsi smo državljani naše Zemlje, vsi smo enakovredni, vsi smo bratje in sestre in vsi odgovorni za gradnjo boljšega sveta za vse otroke sveta, ki bodo prišli za nami in nadaljevali življenje na Zemlji. Nehati moramo misliti, da imajo nekateri večje dostojanstvo kot drugi.

Živimo v 21. stoletju in orožje, ki so ga izumili ljudje, lahko uniči naš planet Zemljo. Kako se lahko, brat Putin, igraš z ognjem ter hodiš po vrvi nad eksplozivom, ki se vsak hip lahko razleti in ustvari popoln kaos, zmožen uničenja naše celotne civilizacije?

»Prosim te, dragi Vladimir, ustavi vojno!« FOTO: Tatjana Splichal

Kam je šlo vse, kar smo se naučili iz vseh preteklih vojn, ko so se ljudje vojskovali in drugega niso sprejemali kot enakovrednega sebi, kje je modrost junakov, pesnikov in pisateljev, ki so branili ideale vsega človeštva proti barbarstvu, tiraniji in diktaturi? Ko bi le lahko bili, brat Vladimir, bolj človeški, spoštljivi, bolj pošteni, pristni in resnicoljubni. Kajti samo resnica nas bo osvobodila in napravila bolj bratske.

Kako bi lahko danes sprejeli dramatično smrt, vsiljeno ukrajinskim in ruskim vojakom? Vsi ti vojaki imajo družino, imajo brate in sestre, ki jih bodo objokovali, če umrejo. Mislim na ruske vojake, ki ne bodo vedeli, zakaj so umrli ali zakaj so bili ubiti.

Nikoli se ni prepozno vrniti k razumu in se pridružiti človeštvu, ki si želi živeti v pravičnosti, bratstvu in miru. Vojna, ki si jo začel, je neodgovorno dejanje, ki škodi človeštvu. 

Z vojno ne bomo nikoli rešili človeških sporov; narodi tega sveta se pogovarjajo v dialogu in z diplomacijo. Posredovanje tretjih držav vedno lahko pomaga k reševanju problemov in potencialnih konfliktov, vedno je mogoče najti mirne in pravične rešitve. Zato je nujno spoštovati idejo, da vsi pripadamo eni sami in edini človeški družini. 

Skupna človeškost nas povezuje onkraj ideologij, ver ali rasnih pojmovanj. Kajti smo del istega človeštva, z razlikami, a svobodni in enakovredni drug drugemu. Naša različnost je bogastvo, ki v spoštovanju, delitvi in bratstvu polepšuje Življenje. 

Kako je mogoče, da drugim narodom želiš vsiliti norost ponovnega vzpostavljanja cesarstva iz nekega drugega časa?

Brat Vladimir, vrni se k zibelki človeške družine ter bodi brat, ki gradi skupno dobro in solidarnost, da bi vsi ljudje prihodnjih generacij na Zemlji lahko živeli v dostojanstvu, pa tudi z enakimi pravicami in dolžnostmi!

Vojna uničuje, seje sovraštvo in za stoletja ločuje narode, preden lahko spet pridejo skupaj in sodelujejo.

Ali ne bi bil denar od sofisticiranega orožja, uporabljen za smrt in teror, koristnejši za življenjske potrebe pozabljenih od ljudi in za gradnjo več stanovanj, šol, bolnišnic in omogočanje dostopa do vode za vse?

Vedno sem verjel, da je vsak človek moj brat in sestra. Kako naj te prepričam, brat Putin, da pustiš vojno in ustaviš ubijanje nedolžnih državljanov?

Prosim te, dragi Vladimir, ustavi vojno, odreci se diktaturi, laži, lažnemu videzu in dvojnosti.

Bodimo vsi skupaj resnicoljubni, pravični, solidarni! 

Naj Bog Stvarnik razsvetli vse voditelji našega planeta Zemlje, da bi lahko živeli v bratstvu, enakopravnosti in svobodi, torej idealih človeškega dostojanstva in človekovih pravic.


Oče Pedro


(Prevedel M. P.) 


Nalaganje
Nazaj na vrh