Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pele: Nasilje je največja težava sodobnega športa

Objava: 13. 07. 2009 / 06:59
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pele: Nasilje je največja težava sodobnega športa

Brazilska nogometna legenda v pogovoru za vatikanski dnevnik

V pogovoru za vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano je brazilska nogometna legenda Edson Arantes do Nascimento, bolj znan kot ‘Pele’, povedal, da je Bogu neizmerno hvaležen ‘za dar igranja nogometa’. Obenem je obsodil nasilje, ki je v zadnjem času postalo sestavni del športa.

Pele je pojasnil, da ga najbolj boli, ker danes nogomet pravzaprav ni več kaj dosti povezan s tehniko, taktiko in z drugimi atletskimi vidiki športa. Žalosti ga nasilje, ki poleg športa zaznamuje današnjo celotno družbo, Pele pa je še posebej nesrečen zaradi nasilja, ki vlada tudi v nogometu.

Poleg tega ga motijo astronomsko visoka plačila nogometašem. To že nadebudne fantiče v najmlajših letih spodbudi k temu, da med igro nogometa razmišljajo le o tem, koliko bi lahko zaslužili. Ni jim mar igre same. Igralec se pridruži moštvu in vzhičeno poljublja dres z imenom moštva, brez težav pa naslednji dan moštvo zamenja in prisega večno zvestobo novi ekipi. V resnici, trdi Pele, je edina stvar, ki so ji nogometaši resnično zvesti, denar. In to je za prihodnost športa zelo nevarno.

Pele je ljubezen do nogometa podedoval od svojega očeta. Oče, je povedal, ga je naučil spoštovati življenje in sočloveka. Bog pa mu je, kot pojasnjuje, podaril sposobnost igranja nogometa – to je zanj resnično Božji dar – in oče ga je naučil, kako naj ta dar uporabi. Naučil ga je, kako mora biti vedno natreniran in pripravljen, poleg tega, da je dober nogometaš, pa mora biti predvsem dober človek.

V pogovoru se je Pele spominjal, kako je ‘imel priložnost srečati tri papeže’. V čast si šteje, da se je pogovarjal in prejel blagoslov od papežev Pavla VI., Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. Vse spominske fotografije srečanj v Vatikanu hrani na posebnem mestu. S papeži, pripoveduje, se je pogovarjal ‘o življenju in o Bogu’. Ti pogovori so bili zanj izrednega pomena in jih še danes hrani med prav posebnimi spomini.

Ob koncu pogovora je slavni nogometaš mladim športnikom položil na srce, naj se izogibajo drog in drugih nevarnosti današnjega časa, nato pa je v spomin priklical najbolj nepozabne trenutke svoje nogometne poti. Posebej je omenil svetovno nogometno prvenstvo iz leta 1958, ko je njegov trener moral posredovati pri organizatorjih, da so mlademu, 17-letnemu nogometašu sploh dovolili nastopiti. Ekipni psiholog je bil namreč mnenja, da je bil za resno tekmo še premlad. Spomnil se je tudi svojega tisočega gola, ki ga je zabil kot kazenski strel 19. novembra 1969. leta. Takrat je športni komentator dejal, da je tekmo priredil sam Bog, da bi Pelejev kazenski strel sovpadel z njegovim tisočim golom in da bi bil temu lahko priča ves svet.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh