Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peš poromali k Mariji na Zaplaz

Za vas piše:
I. H.
Objava: 10. 07. 2023 / 11:10
Oznake: Cerkev, Maša
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2023 / 11:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peš poromali k Mariji na Zaplaz
Peš iz Novega mesta k Mariji na Zaplaz. FOTO: Župnija Brusnice/FB

Peš poromali k Mariji na Zaplaz

Z ustanovitvijo škofije Novo mesto je povezano tudi peš romanje iz Novega mesta k Mariji na Zaplaz. Od leta 2007 naprej se vsako leto prvo soboto v mesecu juliju odpravi peš na 33 km dolgo pot okoli 40 ali več ljudi.

Lani nas je bilo blizu 70, letos nekoliko manj. Prvič se je zgodilo, da smo morali romanje zaradi slabe vremenske napovedi prestaviti za en teden. Slabega vremena potem sicer ni bilo, nastalo pa je nekaj zmede. Vsi, ki smo se 8. julija podali na pot, smo po osmih urah hoje srečno prišli na Zaplaz. Ker se romarska pot izogiba cestam in asfaltu ter velik del vodi po senčnih gozdnih stezah, nam tudi vročina ni prišla do živega. 

Maša v spomin župniku Lojzetu Brcetu

Pri romarski maši, ki je sledila na koncu poti, smo se Mariji zahvalili za njeno varstvo in pomoč na naših življenjskih poteh in ji v varstvo izročili svoje najdražje. Sveta maša je bila za pokojnega župnika Lojzeta Brceta iz Brusnic, ki je dolga leta zvesto romal na Zaplaz, letos spomladi pa je, zadet od možganske kapi, nenadno umrl. Mariji smo posebej priporočili tudi družino iz okolice Novega mesta, ki je v hudi preizkušnji. Romarsko mašo je daroval letošnji zlatomašnik Janez Gril, ki se je kot pobudnik peš romanja, doslej udeležil vseh romanj. Po maši nas je čakala topla malica in avtobusni prevoz do Novega mesta.

Skupinska fotografija romarjev in zlatomašnika Janeza Grila. FOTO: Arhiv škofije Novo mesto 

Nasvidenje prihodnje leto, ko bo romanje v soboto, 6. julija 2024. 

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh