Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peš z Brezij na Lopato

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 08. 2021 / 14:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 14:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peš z Brezij na Lopato
Pater Robert Bahčič in Marjan Fabjan pred petimi leti na Brezjah. FOTO: FB Svetišče Brezje

Peš z Brezij na Lopato

Rektor brezjanske bazilike pater Robert Bahčič se je po jutranji maši skupaj z zakoncema Marto in Miho Hribovšek iz Gozda nad Kamnikom podal na romanje, ki ga je poimenoval »Od Ria do Tokia, z Brezij do Lopate, 2016 – 2021«.

Pot, na katero se je podal pater, ni izbrana naključno, saj na Lopati uspešno deluje Judo klub Z'dežele Sankaku. V zahvalo za bronasto olimpijsko odličje, ki ga je na olimpijskih igrah v Riu dosegla Ana Valenšek, se je njen trener Marjan Fabjan 20. avgusta 2016 podal na peš romanje na Brezje. Po štirih dneh hoje je 24. avgusta 2016 prišel k Mariji Pomagaj. Zadnji del poti ga je spremljal rektor brezjanske bazilike, p. Robert Bahčič. Med njima se je spletla prijateljska vez, zato se je pater Bahčič odločil, da se ob peti obletnici Fabjanovega romanja ter v zahvalo za letošnje olimpijske medalje, poda na peš romanje z Brezij do Lopate.

Danes mu na romanju delata družbo zakonca Hribovšek. FOTO: FB Svetišče Brezje

Na pot po jutranji maši

Danes ga na poti spremljata zakonca Marta in Miha Hribovšek iz Gozda na Kamnikom, s katerima je prehodil že veliko romarskih poti. Jutrišnji dan bo prehodil sam. Danes bodo predvidoma premagali 45 kilometrov, jutri pa je pred patrom še približno 55 kilometrov hoje. »Nocoj bom prespal v frančiškanskem samostanu v Kamniku in se tako tudi srečali z našimi brati,« je za naš spletni portal povedal pater Bahčič, preden se je odpravil na pot.


Na cilju jutri zvečer

Zaključek romanja bo jutri zvečer na Lopati 12, kjer bodo za patra pripravili sprejem ter obenem blagoslovili kapelo, ki jo je Marjan Fabjan začel postavljati pred tremi leti. »Kapelico je gospod Marjan rešil in jo odkupil. Potem sva se dogovorila, da jo je treba postaviti na tako mesto, da bo vidna z vseh strani. Počasi je dobila podobo in vsebino, sedaj pa je čas, da jo tudi blagoslovimo ob še eni olimpijski medalji,« nam je zaupal pater Bahčič.

Med patrom Robertom in Marjanom Fabjanom se je spletla pristna prijateljska vez. FOTO: FB Svetišče Brezje

Z gospodom Marjanom, ki mu vera veliko pomeni, saj doma pred vsakim obrokom redno molijo, sva že pred dvema letoma izpeljala postavitev velikih jaslic, figure v velikosti 60 centimetrov, pred vhodom v dvorano in prostore za treninge in druženja. (p. Robert Bahčič)

Nalaganje
Nazaj na vrh