Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pesem Olimpije

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 07. 02. 2014 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pesem Olimpije

Pred začetkom zimskih olimpijskih iger in slovenskim kulturnim praznikom: Pindarjevi olimpijski slavospevi nas popeljejo v čase antičnih olimpijskih iger.

Pred začetkom XXII. zimskih olimpijskih iger v Sočiju in obslovenskem kulturnem prazniku se spomnimo na Pindarja, enega največjih antičnihpesnikov, ki je napisal slavospeve Olimpiji. Pri založbi Družina je lani izšelprevod njegovih slavospevov in izbranih fragmentov iz druge poezije z izčrpnimiopombami in spremno študijo.

Brane Senegačnik, ki je slavospeve izbral in prevedel, je vspremni študiji pojasnil pomen olimpijskih iger v antičnem času. Že od časov,ki jih opisuje Iliada, so Grki ob vsaki priložnosti (od zmage do pogreba)prirejali tekmovanja v različnih zvrsteh športa, poezije in glasbe. Vendar vantiki nobenih iger niso priredili zgolj zaradi športnega ali umetniškegaužitka, ampak kot obred v počastitev bogov ali mitičnih junakov, ki so veljalikot ustanovitelji tekmovanj.

Uradni zapisi zmagovalcev antičnih olimpijskih iger segajo vleto 776 pr. Kr. O njihovi ustanovitvi je krožilo več različnih legend,nekatere navaja tudi Pindar v svojih olimpijskih slavospevih. Kot je pojasnilSenegačnik, so imeli slavospevi svojo družbeno vlogo v okviru iger. Vsakslavospev je sicer spoj hvalnice, mita in aktualnega, imeli pa so tudi obveznesestavine: ime zmagovalca, njegovega mesta in običajno tudi ime očeta, navedbaiger in tekmovalne discipline. V slavospevih je pomemben tudi t. i. himničnielement - molitve k bogovom, v božanski svet pa segajo tudi lokalne legende in miti. Pindar zajema iz velikezakladnice antičnih mitov, izbira med zanimivimi epizodami, s katerimi prikažebleščečo zgodovino zmagovalčevega rodu ali pa celo poda svarilen zgled. Medvrsticami pa se pojavijo tudi modre misli ali aforizmi, kot so »v enemživljenju vetrovi pihajo zdaj sem zdaj tja«, je še zapisal Senegačnik.

Za pokušino pa prvi verz iz prvega olimpijskega slavospeva:

Najboljša je voda,zlato pa kot plamen ognjeni
ponoči žari nad gosposkim bogastvom.
Če pa rado bi, moje srce,
zapelo o tekmah,
ne išči s pogledom več zvezde nobene,
ki topleje od sonca za dne bi sijala
skozi nebesno samoto;
in tekem bolj vzvišenih, kakor so tiste v Olimpiji,
ne oznanjujmo!

 

Več o Pindarjevi knjigi: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjiga/slavospevi-in-izbrani-fragmenti

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh