Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet let novih slovenskih škofij

Objava: 07. 04. 2011 / 06:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pet let novih slovenskih škofij

Papež Benedikt XVI. je pred petimi leti v Cerkvi na Slovenskem ustanovil nove škofije in imenoval nove ordinarije.

Papež Benedikt XVI. je 7. aprila 2006 v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije in obenem imenoval tudi tri nove škofe ordinarije. V okviru dosedanje ljubljanske nadškofije je ustanovil novomeško škofijo s sedežem v Novem mestu. Za ordinarija je imenoval dotedanjega ljubljanskega pomožnega škofa in generalnega vikarja msgr. Andreja Glavana. Dotedanjo mariborsko škofijo je razdelil na tri dele: na novo sta nastali celjska škofija s sedežem v Celju in murskosoboška s sedežem v Murski Soboti. Za škofa ordinarija v Celju je bil imenovan dotedanji mariborski pomožni škof in generalni vikar msgr. dr. Anton Stres, za ordinarija v Murski Soboti pa dotedanji rektor bogoslovnega semenišča v Mariboru dr. Marjan Turnšek. Mariborska škofija je z razdelitvijo postala nadškofija in metropolija, takratni mariborski škof msgr. dr. Franc Kramberger pa nadškof metropolit.

Praznovanje pete obletnice ustanovitve škofij

Kot poročajo s Tiskovnega urada SŠK, bodo peto obletnico ustanovitve škofije danes, v četrtek, 7. aprila 2011, posebej obeležili v Murski Soboti in Celju. V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti bo ob 18. uri slovesna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov, upokojenega mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja in murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa daroval kardinal dr. Franc Rode.

V stolni cerkvi sv. Danijela v Celju bo ob 19. uri slovesna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov in celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška daroval prvi celjski škof in sedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Obletnico ustanovitve škofije v Novem mestu bodo s slovesno mašo praznovali v stolnici sv. Nikolaja v soboto, 11. junija 2011, ob 10. uri.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh