Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet rekvijemov za Otta von Habsburga

Objava: 05. 07. 2011 / 07:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pet rekvijemov za Otta von Habsburga

Velikega državnika se bodo s sveto mašo spomnili v Pöckingu, Münchnu, Marijinem Celju, na Dunaju in v Budimpešti, pokopan pa bo v Kapucinski grobnici v avstrijski prestolnici.

Pet rekvijemov, in sicer v Pöckingu, Münchnu, Marijinem Celju, na Dunaju in v Budimpešti, sestavlja okvir cerkvenih žalnih slovesnosti za včeraj preminulega najstarejšega sina zadnjega avstro-ogrskega cesarja, nekdanjega evropskega poslanca Otta von Habsburga, so sinoči sporočili tiskovni predstavniki Habsburške rodbine.

S pogrebnim bogoslužjem bodo pričeli danes v bavarskem kraju Pöcking, kjer je Otto von Habsburg nazadnje živel in v noči na ponedeljek tudi umrl. V cerkvi sv. Ulricha bodo posmrtne ostanke velikega državnika položili na mrtvaški oder. V dunajski stolnici sv. Štefana 16. julija pripravljajo slovesno pogrebno bogoslužje, ki ga bo vodil dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn. Procesiji skozi jedro avstrijske prestolnice bo sledil pogreb v Kapucinski grobnici.

Potek žalnih slovesnosti predvideva, da bodo od današnjega dne pa do sobote, 9. julija, posmrtni ostanki Otta von Habsburga ležali v cerkvi sv. Ulricha v bavarskem Pöckingu, ves ta čas pa bo potekalo češčenje Najsvetejšega oltarnega zakramenta. Cerkev sv. Ulricha bo ves čas odprta za obiskovalce in molilce, na voljo pa bo tudi žalna knjiga.

V soboto, 9. julija, bo augsburški škof Konrad Zardsa vodil žalno bogoslužje v cerkvi sv. Pija v Pöckingu, od tam pa bodo posmrtne ostanke Otta von Habsburga prepeljali v München.

Münchenski nadškof Reinhard Marx bo žalno slovesnost vodil v ponedeljek, 11. julija, poleg tega pa bosta na osrednjem münchenskem trgu preminulemu državniku poslednjo čast izkazali tudi bavarska in tirolska lovska družina.

Na poti iz Münchna bodo krsto s posmrtnimi ostanki Otta von Habsburga in njegove soproge Regine, ki je umrla lani, v torek, 12. julija, sprejeli na glavnem trgu pred štajersko božjepotno baziliko v Marijinem Celju, kjer bodo ob glavnem oltarju v notranjosti bazilike pokojniku poslednjo čast izkazali s celonočnim bdenjem.

Slovesni rekvijem v tem srednjeevropskem Marijinem božjepotnem središču bo potekal v sredo, 13. julija. Žalno slovesnost bo vodil graški škof Egon Kapellari. Slovesnost v Marijinem Celju bo tudi v znamenju dolgoletne zakonske zveze med Ottom in Regino von Habsburg, ki sta bila s tem Marijinim svetiščem prav posebej povezana, saj sta tam obhajala tudi srebrni in zlati zakonski jubilej.

V četrtek in petek bodo posmrtni ostanki habsburškega zakonskega para ležali na mrtvaškem odru v dunajski kapucinski cerkvi, v soboto, 16. julija, pa bo dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn, v stolni cerkvi sv. Štefana vodil osrednjo žalno slovesnost.

Sledila bo žalna procesija skozi jedro avstrijske prestolnice, Otta in Regino von Habsburg pa bodo k zadnjemu počitku položili v dunajski Kapucinski grobnici.

Zaključek žalnih slovesnosti za Ottom von Habsburgom bosta predstavljala bogoslužje v madžarski prestolnici Budimpešti in, v skladu z družinskim izročilom ločenega pokopavanja srca in preostalega telesa, pokop njegovega srca v benediktinskem samostanu Pannonhalma na Madžarskem.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh