Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petdeset let cerkve sprave v Taizeju

Objava: 14. 08. 2012 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Petdeset let cerkve sprave v Taizeju

Bratje ob jubileju prirejajo solidarnostno akcijo za otroke iz južnosudanskega mesta Rumbek.

Ekumenska skupnost iz Taizeja s solidarnostno akcijo za otroke v Južnem Sudanu obeležuje petdeseto obletnico posvetitve svoje cerkve, posvečene spravi. Kot je napovedal prior taizejske skupnosti, brat Alois, bodo bratje iz francoske pokrajine Burgundije v prihodnjih treh letih podpirali pomoči potrebne mladoletnike iz južnosudanskega mesta Rumbek.

Pri gradnji cerkve protestantske ekumenske skupnosti brata Rogerja na taizejskih gričih so sodelovali tudi mladi Nemci, saj je pobuda takrat veljala kot spravno dejanje med tedaj sovražnimi narodi po koncu druge svetovne vojne. Cerkev je bila posvečena 6. avgusta 1962, na praznik Jezusove spremenitve na gori, vse odtlej pa tamkajšnja skupost v njej trikrat dnevno prireja skupne molitve s svojimi mladimi obiskovalci.

Gradnja nove cerkve je bila nujno potrebna, saj je vaška romanska cerkvica, ki jo je skupnost uporabljala do tedaj, postala občutno premajhna. Osnutek novogradnje je pripravil brat Denis Aubert, arhitekt, rojen leta 1934 kot Jean Daniel v bližini švicarske Lausanne. Načrtoval je cerkev z razmeroma temno notranjščino in komajda osvetljenimi stenskimi površinami.

Stroka je gradnjo nove cerkve pohvalila, znotraj skupnosti pa so se sprva pojavili določeni zadržki, zato so notranjost stavbe delno priredili. Zaradi velika navala obiskovalcev je dal brat Roger leta 1971 odstraniti izvirno fasado in jo nadomestil z lesenim predzidjem. Odklon od enotnega sloga predstavljajo tudi čebulasti stolpiči po načrtih vzhodno cerkvenega ruskega izročila.

Taize, majhna vasica v francoski pokrajini Burgundiji, je že od leta 1944 sedež ekumenske bratske skupnosti. Pripada ji okoli sto bratov iz več kot petindvajsetih različnih držav, ki prihajajo iz različnih evangeličanskih Cerkva in tudi iz katoliške Cerkve. Skupnost od leta 1978 na silvestrovo vsako leto v drugem evropskem velemestu prireja mednarodna mladinska srečanja.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh