Zapri
Iskanje

Peter Klaver

Objava: 05. 09. 2008 / 08:17
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:42
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Peter Klaver

Peter Klaver
Pierre, Peter, Pero, Perica, Peran, Perko, Peterček, Petja, Petko, Petra

Zavetnik: Kolumbije, črncev, črnskih misijonov, misijonskih sester sv. Petra Klaverja, priprošnjik proti suženjstvu.

Atributi: Duhovniška oblačila

Cerkve: V Sloveniji je 63 cerkva sv. Petra in 20 cerkva sv. Petra in Pavla


Sveti Peter Klaver, jezuit, misijonar

Starši sv. Petra Klaverja, ki dolgo časa niso mogli imeti otrok, so se zaobljubili, da bodo otroka, če jim ga bo Bog dal, posvetili njemu. Bog je to njuno prošnjo uslišal in sprejel, niti slutila pa nista, da bo njun prvorojenec postal ne samo duhovnik, ampak eden največjih misijonarjev vseh časov. Z 22 leti je zaprosil za sprejem k jezuitom in ti so ga poslali v noviciat v Tarragoni. Občudovali so njegovo veliko nadarjenost, pobožnost in ljubezen do bližnjega in ga po opravljenih redovnih zaobljubah poslali na Malorko, da bi nadaljeval s študijem modroslovja. Tu se je spoznal z Alfonzom Rodriguezem in prijateljstvo z njim ga je zaznamovalo za vse življenje. Ta mu je svetoval, naj odide v misijone, a predstojniki njegove prošnje sprva niso želeli uslišati. Namesto tega so ga poslali študirat bogoslovje v Barcelono, a božja previdnost je hotela, da so mu kmalu dovolili, da se je kot misijonar odpravil v Ameriko. Njegova postaja je bila Kartagena, današnja Kolumbija, kjer je bil tudi posvečen v duhovnika. Mesto je bilo takrat največje trgovsko središče v novem svetu, polno bogastva, pa tudi bede in pomanjkanja. Najbolj žalostna je bila vedno bolj naraščajoča trgovina s sužnji. Po zgledu vplivnega misijonarja očeta Alfonza de Sandovala in zaradi svojega izostrenega čuta ljubezni do bližnjega, se je zaobljubil, da bo vse svoje življenje posvetil delu za črne sužnje. Premišljeno, a odločno in pogumno se je lotil težkega dela. Ob sebi je zbral skupine pomočnikov, ki so, ko je v pristanišče zaplula kaka ladja s sužnji, šli na pomoč brezpravnim ujetnikom. Peter jim je delil zdravila, hrano, žganje, limone in tobak. Krstil je umirajoče in otroke, ki so se rodili na poti, ter jih poučeval v osnovnih verskih resnicah. V štiriintridesetih letih je tako krstil več kot 30.000 črncev. Skrbel je za svoje varovance tudi tako, da je zanje maševal v cerkvi, jim razlagal krščanski nauk, jih tolažil, jim pridigal in delil zakramente. Zahajal je med bolnike in jim stregel, na koncu pa tudi sam zbolel in v bolezni veliko pretrpel. Po smrti so se na njegovo priprošnjo kmalu začela dogajati mnoga čudežna ozdravljenja.

Ime: Njegovo krstno ime je Juan Pedro Claver Corbero.

Rodil se je 26. junija 1580 v Verduju v Kataloniji v Španiji,
umrl pa 8. septembra 1654 v Cartageni v Kolumbiji.

Družina: Bil je iz preproste kmečke družine, oče Peter in mati Ana Corbero sta imela poleg najstarejšega Petra še Janeza, Jakoba in Izabelo. Mati mu je umrla, ko je imel trinajst let, oče se je nato še dvakrat poročil.

Zavetnik: Kolumbije, črncev, črnskih misijonov, misijonskih sester sv. Petra Klaverja, priprošnjik proti suženjstvu.

Upodobitve: Običajno ga upodabljajo kot jezuita v duhovniškem oblačilu (talarju), vedno je upodobljen sredi črncev.

Beatifikacija: Za blaženega je bil razglašen 20. julija 1850 (papež Pij IX.), za svetnika pa ga je razglasil papež Leon XIII. 15. januarja 1888.

Goduje: 9. septembra.

Misel: »Govoriti jim (sužnjem) moramo z rokami, preden jih skušamo nagovoriti z ustnicami.«
Nazaj na vrh