Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Planica: Peter Prevc zadnjič šesti, Domen Prevc zablestel na drugem

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 24. 03. 2024 / 11:41
Oznake: Slovenija, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2024 / 12:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Planica: Peter Prevc zadnjič šesti, Domen Prevc zablestel na drugem
Peter Prevc je v Planici s 6. mestom končal sijajno kariero, Domen Prevc pristal na vrhunskem drugem mestu. FOTO: FB

Planica: Peter Prevc zadnjič šesti, Domen Prevc zablestel na drugem

Peter Prevc se je poslovil od tekmovalne kariere s šestim mestom v Planici. Po zadnjem poletu so ga pozdravili družina, prijatelji in ostali, ki so ga podpirali med šampionsko kariero. Zmagovalec zadnjih tekem svetovnega pokala sezone 2023/24 je bil Avstrijec Daniel Huber, drugo mesto pa je osvojil Domen Prevc.

Peter Prevc (422,4 točke) je po prvi seriji zasedel peto mesto, v finalu pa je poletel 226,5 m in zadnjo tekmo kariere ob simboličnih ocenah 22 od sodnikov končal na šestem mestu ter ob glasnih vzklikih 19.130 gledalcev v izteku planiške velikanke. Mednarodna smučarska zveza je po zadnjem skoku za nekaj minut prekinila tekmovanje in pustila trenutek slave 31-letniku iz Selške doline, ki je dosegel številne rekordne znamke in spisal ogromno uspešnih zgodb skozi 15 sezon trajajočo kariero na najvišji ravni.

Slovenski skakalni junak se poslavlja z rekordno kariero

Ob številnih rekordih se je Peter Prevc poslovil s 24 zmagami v svetovnem pokalu in skupno 63 stopničkami med posamezniki. Z rojaki je bil del vseh 12 slovenskih ekipnih zmag, na olimpijskih igrah je osvojil štiri kolajne, na svetovnih prvenstvih tri, v poletih pa je na SP petkrat stal na odru za zmagovalce.

Peter Prevc. FOTO: FB 

Drugo mesto je pripadlo Domnu Prevcu (444,3)

Današnja zadnja tekma je prepričljivo pripadla Huberju (487,7). Za 31-letnika, ki je v prvi seriji skočil kar 247 m, v finalu pa je pristal pri 242,5 m, je to tretja posamična zmaga v karieri. Drugo mesto je pripadlo Domnu Prevcu (444,3), ki je v drugo skočil 238 m in prehitel na koncu tretjega Poljaka Alexandra Zniszczola (438,1).

»Imel sem skrito željo, da bi bila skupaj na stopničkah ...«

Najmlajši od bratov Prevc je lahko z vrha spremljal svojega brata ob zadnjem poleti, a kot je povedal za RTV Slovenija, mu ob tem ni bilo težko. »Ni bilo težko, iz perspektive od zadaj sem ga gledal in užival. Videl sem, da je šlo vse gladko in to je najbolj pomembno. Imel sem skrito željo, da bi bila skupaj na stopničkah, ampak to bi bilo že kičasto.« 

»To je čudovito slovo od sezone s temi stopničkami. To ni darilo, ki bi ga kar tako dobil. Vesel sem, da si lahko to zadnjo Petrovo tekmo zapomnim tudi po tem,« je še dejal 24-letnik po 14. stopničkah na posamičnih tekmah svetovnega pokala.

Slovenija zasijala v Planici: zdrs Nemčije, drugo mesto v pokalu narodov

Od Slovencev je na zadnji tekmi deseto mesto zasedel Lovro Kos (409), Anže Lanišek (352,8) pa je bil 25. Avstrijec Stefan Kraft, najboljši v skupnem seštevku, je zadnji dan končal na četrtem mestu in posledično izgubil mali kristalni globus v poletih. V njem ga je za vsega tri točke prehitel Huber. Peter Prevc je bil tretji s 382 točk. V pokalu narodov je Slovenija v Planici prehitela Nemčijo ter zasedla drugo mesto za Avstrijo. Avstrijci so imeli na koncu 8149 točk, Slovenci 5142, Nemci pa 5022.

PREBERITE ŠE: Peter Prevc: Dolgo sem se odločal, premislil si ne bom

V skupnem seštevku svetovnega pokala je tretjič slavil Kraft, drugi je bil Japonec Ryoyu Kobayashi, tretji pa Nemec Andreas Wellinger. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na petem mestu s 1071 osvojenimi točkami. Lovro Kos je bil deveti, Domen Prevc 13., Anže Lanišek 14., Timi Zajc pa 16.

Nalaganje
Nazaj na vrh