Zapri
Iskanje

Pierre-Hervé Grosjean – duhovni oprimki

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 04. 08. 2022 / 11:23
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 09:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pierre-Hervé Grosjean – duhovni oprimki

Pierre-Hervé Grosjean – duhovni oprimki
Pierre-Hervé Grosjean. FOTO: arhiv Družine
Celjska Mohorjeva družba je izdala prevod knjige duhovnika versajske škofije Pierra-Hervéja Grosjeana, ki v knjigi z naslovom Biti pripravljen in podnaslovom Duhovni oprimki ponuja deset oprimkov, deset spodbud za osvetlitev konkretne poti v veri.

Gre za deset meditacij, ki bralcu nudijo svetlobo, moč, tolažbo in zaupanje. Vsako premišljevanje o določeni oporni točki je samostojna enota. Lahko jih beremo drugo za drugo ali po vrstnem redu, ki si ga izberemo sami.

Knjiga je namenjena vsem generacijam, tudi najmlajšim, ki šele začenjajo graditi osebni odnos z Bogom.

S to konkretno, preprosto in utelešeno duhovno knjigo Grosjean z bralci deli sadove svoje službe, srečanj in izkušenj. Posreduje jim temelje, ki so tudi njemu samemu pomagali rasti in napredovati.

Knjiga je namenjena vsem generacijam, tudi najmlajšim, ki šele začenjajo graditi osebni odnos z Bogom, v vsej svoji plemenitosti in z vprašanji, ki so primerna njihovi starosti. Z odkritim in spodbudnim tonom želi v bralcih prebuditi navdušenje, da smo ustvarjeni za pravo veselje.

FOTO: Celjska Mohorjeva

Duhovna knjiga je lahko tudi konkretna, preprosta in utelešena

»Te vrstice so napisane s srcem. Nisem ne velik teolog, ne strokovnjak za mistiko, ne velik teoretik, ne učenjak – nimam 36.000 navedkov! Pisal sem tako, kakor pridigam. Pri tem sem se trudil, da ne bi nikdar pozabil, da smo religija učlovečenja.

Vsakega sem želel srečati v situaciji, ki jo trenutno živi, in vsem ponuditi nekaj, s čimer bi si lahko osvetlili konkretno pot v veri.

Duhovna knjiga je lahko tudi konkretna, preprosta in utelešena. Vsakega sem želel srečati v situaciji, ki jo trenutno živi, in vsem ponuditi nekaj, s čimer bi si lahko osvetlili konkretno pot v veri.«

Pierre-Hervé Grosjean je z več duhovniki je ustanovil blog Padreblog in poletne univerze Akterji prihodnosti.

V svoji škofiji vodi urad za etiko in politiko in je avtor treh knjig, med drugimi Aimer en vérité (Prava ljubezen, Celjska Mohorjeva družba, 2019) in Donner sa vie (Darovati svoje življenje).

Luigi Ballerini. FOTO: www.difesapopolo.it

Luigi Ballerini: Vsak trenutek šteje

Celjska Mohorjeva družba je izdala prevod knjige zdravnika in psihoanalitika iz Milana Luigija Ballerinija Vsak trenutek šteje, mladinski problemski roman, namenjen zrelemu bralcu.

V zgodbi spremljamo zadnji dan življenja glavnega protagonista Giacoma (Mina), ki sveže zaljubljen v Martino po zaključku mature komaj čaka na počitnice s prijatelji.

Čeprav ga že ves dan spremlja glavobol, ga to ne skrbi preveč, izposodi si očetov avto in se s prijateljem Fabionom (Fabom) poda na dolgo vožnjo proti Gallipoliju. A Giacomo tja nikoli ne prispe ...

FOTO: Celjska Mohorjeva

Odraščanje je pomembna, kompleksna in problemska tema

To je zgodba o vstopanju v svet odraslih. Odraščanje je pomembna, kompleksna in problemska tema mnogih sodobnih literarnih del, saj zabriše sledi brezskrbnega otroštva, ki si ga zaradi »omejitev« vsak želi čim prej pustiti za seboj.

Tako je tudi pri glavnem romanesknem protagonistu Minu. Skozi prvoosebno pripoved bralca popelje v dan, ko ravno zaključuje maturo, se sreča s svojim dekletom, ki je bilo v preteklosti žrtev spolnega nasilja, odigra pomembno nogometno tekmo in se odpravi na počitnice s svojim najboljšim prijateljem Fabom.

Za razliko od klasičnih mladinskih romanov, ki se končajo z obetom svetle prihodnosti, Vsak trenutek šteje v ospredje postavlja problemsko temo minljivosti.

V ospredje stopa prav njun odnos in prijateljstvo kot vrednota: junaka si stojita ob strani, se vzpodbujata, si pomagata, hkrati pa za dosego skupnega cilja združita moči in iznajdljivost.

Za razliko od klasičnih mladinskih romanov, ki se končajo z obetom svetle prihodnosti, Vsak trenutek šteje v ospredje postavlja problemsko temo minljivosti.

Roman lahko beremo tudi kot Giacomov osebni dnevnik o polno preživetih minutah njegovega zadnjega dne, v katerem se pripovedovalec osredotoča na številne tu in tam raztresene malenkosti, ki kličejo po razumevanju, kako dragocen je vsak trenutek, kako pomembno je vsakega živeti polno, kot bi bil zadnji.

Ballerini rad pripoveduje o željah, upanju in težavah

Luigi Ballerini (1963) je zdravnik in psihoanalitik, oče štirih; živi in dela v Milanu. Je član združenja Prijatelji misli Sigmunda Freuda in supervizor milanske Akademije Oliverja Twista. Tu se otroci ob glasbi, plesu, gledališču in petju skozi igro učijo sodelovanja ter se vzgajajo k navdušenju za delo in k vztrajnosti.

Delo z mladimi ga osrečuje – tako svetovalno kot sodelovanje s šolami in kulturnimi centri, kjer kot pisatelj gostuje med učenci ali pa vodi ustvarjalne delavnice pisanja.

Luigi Ballerini piše predvsem za mlajše, saj rad pripoveduje o željah, upanju in težavah, ki napolnjujejo mlada srca.

Piše predvsem za mlajše. To počne z užitkom in s posebnim veseljem, saj rad pripoveduje o željah, upanju in težavah, ki napolnjujejo mlada srca. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade.

Vsak trenutek šteje je pisateljeva tretja knjiga, izdana pri Celjski Mohorjevi družbi: leta 2017 je izšla knjiga Gospodična Evforbija, leta 2019 pa še Nova slaščičarna Evforbija.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh