Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Piotr Mazurkiewicz novi generalni tajnik COMECE

Objava: 11. 09. 2008 / 05:51
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Piotr Mazurkiewicz novi generalni tajnik COMECE

Za novega generalnega tajnika COMECE-ja (Komisije škofovskih konferenc Evropske unije) je bil za 3-letni mandat izvoljen prof. dr. Piotr Mazurkiewicz. Izvolili so ga škofje, člani COMECE-ja v soglasju s Svetim sedežem.

Dr. Mazurkiewicz je po narodnosti Poljak in bo s 1. oktobrom 2008 nasledil msgr. Noëla Treanorja, ki je bil nedavno imenovan za krajevnega škofa škofije Down and Connor na Severnem Irskem.

Piotr Mazurkiewicz se je rodil leta 1960 in je bil po posvečenju leta 1988 inkardiniran v varšavsko nadškofijo. Vrsto let je vodil Inštitut za politologijo na Univerzi Kardinal Stefan Wysynski. Strokovnjak na področju evropski ved, politične filozofije in družbenega nauka Cerkve je leta 1996 uspešno ubranil doktorsko tezo z naslovom Cerkev v odprti družbi: Razprave o prisotnosti Cerkve v Poljski družbi med tranzicijo. Leta 2002 je pripravil dodatno doktorsko študijo z naslovom Kulturna istovetnost Evrope v okviru integracijskih procesov. Kot odgovorna oseba za integracijske procese pri Poljski škofovski konferenci je že do sedaj sodeloval s COMECE-jem.

Predsednik COMECE-ja rotterdamski škof msgr. Adrianus van Luyn je pozdravil Mazurkiewiczevo izvolitev kot znamenje upanja za Cerkev v Evropi.


COMECE povezuje vse škofovske konference Evropske unije. Sedež ima v Bruslju v Belgiji. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je njena polnopravna članica od 1. maja 2004 dalje. SŠK pri COMECE-ju zastopa celjski škof msgr. dr. Anton Stres.


TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh