Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pismo dedka vnuku ob godu sv. Valentina

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 02. 2024 / 00:30
Oznake: God, Odnosi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2024 / 08:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pismo dedka vnuku ob godu sv. Valentina
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

Pismo dedka vnuku ob godu sv. Valentina

Danes goduje sveti Valentin, škof in mučenec, zavetnik mladine, popotnikov in čebelarjev. V uredništvo smo prejeli pismo dedka, ki je pred dnevi vnuku Valu, ki danes goduje, namenil ročno napisano pismo, v katerem ga izroča v Božje varstvo nebeškemu zavetniku.

Dedek vnuku, ki bo kmalu dopolnil eno leto, med drugim razloži ozadje pustnega in postnega časa ter slovenskega kulturnega praznika. Valove starše pa spodbuja, da ga vzgojijo v zavednega Slovenca. 

Prva stran pisma dedka vnuku. FOTO: M. M.

Pismo dedka Tomaža vnuku Valu v nadaljevanju objavljamo v celoti.


Dragi Val!

Ko ti pišem to pismo – verjetno prvo, ki ga boš dobil – ga še ne boš znal prebrati. Sploh pa danes še redko kdo kaj sporoča na ta način. Vse gre že po elektronski poti. Najprej ti pišem, ker je blizu tvoj god. 14. februarja namreč goduje tvoj prvi nebeški zavetnik, sv. Valentin.

Ko boš zmogel, poromamo na Limbarsko goro nad Moravčami. Je pa v tem času še nekaj zanimivih dni. Danes, ko ti pišem, je tako imenovani debeli četrtek. Star slovenski običaj pravi, da morajo debeli pogostiti svoje najbližje.

V torek, 13. februarja, je pust mastnih ust, ko se lahko oz. se moramo večkrat na dan do sitega najesti, ker potem sledi 40-dnevni post. Post se začne v sredo, 14. februarja, ko je pepelnica, in traja do velikega petka (oba dneva je strogi post – jedi brez mesa) oz. do velike noči (letos 31. marca), Kristusovega trpljenja in vstajenja. V postnem času (razen nedelj) naj bi se odrasli med 18. in 65. letom ne najedli do sitega več kot enkrat na dan.

Danes (8. februar) je tudi slovenski državni praznik, dan kulture, ko je umrl pesnik France Prešeren, ki je napisal tudi eno najlepših državnih himen na svetu – Zdravljico, uglasbil pa jo je duhovnik Stanko Premrl. O njem lahko najdeš knjigo pri meni. Upam, da boste, ko odrasteš, še z večjim veseljem praznovali ta dan!

Še nekaj o pustu. To uradno ni praznik, je pa praznik norcev, za norčevanje. Upam, da tega ne bodo prepovedali vsaj ta dan. V Sloveniji je dolga in raznolika tradicija pustnih norčij in dogodkov. Tako imamo pust v Cerknici, kurentovanje na Ptuju, laufarijo v Cerknem, škoromate v Ilirski Bistrici, pustne šeme v Ribnici in drugje.

Kot zadnji v tem nizu pride tvoj prvi rojstni dan (2. marec). Zato ti podarjam nekaj knjižic s svetopisemsko vsebino. Ko boš znal brati, si lahko pri meni izbereš pravo Sveto pismo. Podarjam ti tudi medaljon (srebrnik) Antona Martina Slomška, prvega slovenskega blaženega (od l. 1999). Upam, da bo kmalu tudi svetnik in ti ga dajem za tvojega drugega zavetnika in priprošnjika pri Bogu. Tudi njegov življenjepis najdeš pri meni. Seveda pa tudi druge zanimive knjige.

Na koncu čestitke predvsem tvojima staršema z željo, da bi te vzgajala kot dobrega človeka, zavednega Slovenca, s trdo roko, da se boš zmogel spopadati z vsem stiskami in preizkušnjami, ki pridejo v življenju. Vse to je možno le z Božjo pomočjo, na priprošnjo sv. Valentina in blaženega Antona Martina Slomška.

Dedi Tomaž


Kupi v trgovini

Dedek (26058)
Figure Willow Tree
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh