Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pismo ob godu lurške Matere Božje

Objava: 19. 01. 2009 / 07:00
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pismo ob godu lurške Matere Božje

Dragi bratje in sestre!

Ob godu lurške Matere Božje, svetovnem dnevu bolnikov se vam Cerkev želi najprej zahvaliti za vse vaše tihe in skrite daritve, ki jih darujete za mnoge potrebne namene. V naši krajevni Cerkvi je še posebej pereče področje novih duhovniških in redovniških poklicev. Prav je, da v ta namen več molimo in darujemo duhovne žrtve, da naš krajevni vinograd ne ostal brez delavcev. Vsi smo prepričani, da tudi danes Gospod kliče. Odločitve pa so danes gotovo drugačne in v nekem smislu težje. Naj bo to naša velika skrb in naloga, ko v Sloveniji v Cerkvi obhajamo leto mladih.

Dan bolnikov pa je pomemben za vse verne po naših župnijah. Vsi smo dolžni skrbeti, biti solidarni in po svojih močeh pomagati bolnim, trpečim in pomoči potrebnim. Po delih bomo namreč sojeni in Jezus v evangeliju jasno pove, da bodo prav dobra dela bližnjemu vstopnica za nebesa. Skrb za bolne in trpeče pomeni dejavno telesno in tudi duhovno pomoč. Ko ob novem letu beremo po župnijah statistiko pastoralnega leta z žalostjo ugotavljamo, da veliko bolnikov pred smrtjo ne prejme zakramentov. Prav je, da jasno povemo, da je za to odgovoren najprej vsak posameznik. Starejši in zelo bolni pa so tudi v tem velikokrat potrebni naše pomoči in vzpodbude. Tu ni in ne more biti izgovorov, predsodkov in opravičil. Prav zakramenti v bolezni in pred smrtjo so za kristjana odrešenjski dogodek, obnovitev krstnih milosti in darov odrešenja. Bodimo tudi pri tem bolj odgovorni v svoji krščanski drži.

Škofje so ob novem letu napovedali evharistično leto in kot višek evharistični kongres. Smisel evharističnega leta je gotovo v poglobljenem razmišljanju, molitvi in češčenju tega velikega skrivnostnega daru. Poglobimo ljubezen do Jezusa pri sveti daritvi in prejemanju obhajila predvsem z dobro pripravo na prejem tega zakramenta. Bolniki vedno nimajo možnosti prejeti obhajila. Prav je, da spomnimo, da poznamo tudi duhovno obhajilo, kar pomeni iskreno željo po tesni duhovni združitvi z Kristusom trpečim in vstalim. Po župnijah naj bi zlasti v molitvenim skupinah pred Najsvetejšim pogostokrat klicali blagoslov za bolne in trpeče. Tudi bolnikom po bolnišnicah, domovih za ostarele in ob priliki dneva bolnikov v župniji, naj bi omogočili češčenje pred izpostavljenim Najsvetejšim. Vse to bo pripomoglo, da bo evharističen kongres dobil svoj pravi pomen.

Predsednik papeškega sveta za pastoralo zdravja kardinal J. Lozano Barragan je v teh dneh naslovil na predsednike škofovskih konferenc pismo. V njem ponovno obvešča, da je papež Benedikt XVI. odločil, da se svetovna slovesnost dneva bolnikov po kontinentih odslej obhaja vsaka tri leta. Tako bo ta slovesnost leta 2010.
Vsako leto pa naj se ta dan slovesno obhaja po krajevnih Cerkvah. Ob tem naj izpostavijo pomembne spodbude za to področje po škofijah, župnijah, redovnih skupnostih, zdravstvenih ustanovah in v prostovoljnem delu. Nosilci tega dneva so bolniki. Ovrednotimo njihovo trpljenje ob pogledu na Kristusovo, da le to postane vir odrešenja in notranjega veselja. To je središčno sporočilo dneva, meni kardinal. To je bilo tudi papeževo vabilo v lanski poslanici.

Bratje in sestre, vzemimo v teh dneh v roke Sveto pismo in se ustavimo ob opisanih dogodkih, kjer Jezus ozdravlja in odrešuje bolne in trpeče. Njegova metoda je univerzalna, ker je Bog. Je pa tudi človek. Pri njem se učimo človekoljubja in spoštovanja vsakega človeka. Pri njem ni prisile, ki je dostikrat prisotna povsod v današnjem svetu. Pri njem je osrečujoča darovana ljubezen in polnost resnice. V tem ga lahko posnema vsak kristjan in vsak človek, ki je usmerjen v dobro. Velika naloga, ki ni neuresničljiva.


PASTORALA ZDRAVJA

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh