Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pismo slovenskih škofov ob letošnjem postu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 02. 2015 / 10:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pismo slovenskih škofov ob letošnjem postu

Prvi del pisma govori o dostojanstvu laikov in njihovem poslanstvu v družini in družbi.

Duhovniki in škofje v Cerkvi na Slovenskem so pri včerajšnjihbogoslužjih brali prvi del Pastirskega pisma slovenskih škofov za postni čas znaslovom »Vgrajujte se kot živi kamni!«. Škofje v tovrstni spodbudi že več letpredlagajo vernikom, za kaj in kako naj izkoristijo čas priprave na največjikrščanski praznik. Kot spominjajo pri Radiu Ognjišče, so nas lani opozorili naskrb za revne in pomoči potrebne, letošnje pastirsko pismo pa je namenjenovlogi laikov v Cerkvi.

Prvi del pisma govori o dostojanstvu laikov innjihovem poslanstvu v družini in družbi. 

Prvi del pastirskega pisma

Dragibratje in sestre! Lansko pastirsko pismo za postni čas je bilo namenjeno skrbiza revne in pomoči potrebne, letošnje pa je namenjeno vlogi laikov v Cerkvi. Vprvem delu pisma bomo govorili o dostojanstvu laikov in njihovem poslanstvu vdružini in družbi, v drugem delu pa o poslanstvu laikov v župniji in vživljenju Cerkve.

Besedalaik izhaja iz grške besede laikos, ta pa iz besede laos, ki pomeni ljudstvo. VCerkvi uporabljamo besedo laik, da z njo označimo večino vernikov in vernic. Čepovemo v številkah: v katoliško Cerkev spada milijarda in dvesto milijonovljudi. Od milijarde in dvesto milijonov je dobrih štiristo tisoč škofov induhovnikov, vsi drugi so laiki. Že te številke nam povedo, kako napak jegovoriti o Cerkvi kot o nekakšni organizaciji škofov, duhovnikov in redovnikov.

Cerkevni v lasti papeža, škofov in duhovnikov-klerikov. Cerkev je sveto Božjeljudstvo. Cerkev smo vsi enako, laiki in kleriki. Vsi smo Cerkev. Tak je naukSvetega pisma pa tudi nauk 2. Vatikanskega cerkvenega zbora (prim. C 9–17).

Vsismo enako poklicani k svetosti, vendar ne vsi na isti način. Cerkev smo vsi, avsak izmed nas ima svojo karizmo ali službo. Med službo duhovnikov in službolaikov ne gre samo za nekaj razlik, posvečeno duhovništvo se bistveno razlikujeod laikata. Tega, kar dela duhovnik, ne more delati laik. Karizma in služba škofovin duhovnikov je podeljevanje zakramentov ter vodenje in poučevanje njimzaupanega ljudstva. Karizma in služba laikov pa je graditev svojih skupnosti, vprvi vrsti družine, ter pričevanje v svetu (prim. C 31). Te razlike pa nikakorne pomenijo, da je duhovnik več vreden od laika ali laik manj vreden odduhovnika. Vse karizme in službe namreč izvirajo iz sv. krsta. S krstom smo vsideležni Kristusove duhovniške, preroške in kraljevske službe.

Cerkevje po 2. vatikanskem cerkvenem zboru razmišljanje o laikih izredno poglobila.Vrh je to razmišljanje doseglo v apostolski spodbudi sv. papeža Janeza PavlaII. O poklicanosti in poslanstvu laikov v Cerkvi in svetu (1988). Zdi pa se, dase kar naprej ponavljajo nekatere zmotne predstave o laikih v Cerkvi ter o odnosumed laiki in duhovniki. Da moramo na tem področju narediti korake naprej,pogosto opozarja tudi papež Frančišek.

»Laiknaj bo laik!« poudarja papež. To pomeni, da morajo verni laiki samozavestno inpogumno živeti svoje poslanstvo, ki je drugačno od poslanstva duhovnikov inredovnikov. Tega poslanstva ne opravljajo najprej na župnijskem dvorišču, pačpa doma in v svetu. Nekateri laiki radi kritizirajo, da imajo duhovniki prevečstvari v rokah in o vsem odločajo sami, po drugi strani pa se takšnega stanjapo tihem veselijo, ker je tako bolj udobno zanje. Žal ni malo laikov, ki naduhovnike prelagajo pravzaprav vse, kar je povezano z vero. Poznamo krščanskestarše, ki se skoraj nič ne potrudijo za versko vzgojo svojih otrok. Čakajo, daotrok začne hoditi k verouku, nato pa pričakujejo od duhovnika, da jih boversko vzgajal namesto njih.

Vašeprvo poslanstvo, dragi verni laiki, je dom, družina, rodbina, prijateljske insosedske vezi. Tu morate oznanjati in živeti Kristusov evangelij ter graditimala krščanska občestva. Prvo takšno občestvo je seveda vaša družina. Njejmorate nameniti posebej veliko pozornosti. V službi in župniji lahko na vašemesto vskoči tudi kdo drug, v družini pa ste absolutno nenadomestljivi. Vsebolj spoznavamo, da od družinskega življenja ni odvisna samo človekova osebnasreča ali nesreča, temveč je od usode družine enako odvisna tudi prihodnjausoda človeštva in Cerkve.

Poslanstvuv ožjih rodbinskih in prijateljskih krogih sledi vaše poslanstvo v širšidružbi: na delovnem mestu, v domači ulici ali vasi, v društvih in klubih, naodgovornih položajih v gospodarstvu, kulturi in politiki. To so okolja, ki sodo krščanske vere pogosto brezbrižna ali neprijazna. Morda vas taka okoljanavdajajo s strahom in sprožajo v vas marsikakšno zavoro.

Toplašnost v širšem družbenem okolju bi morali katoliški laiki končno preseči.Kdo bo tam zunaj v svetu oznanjal evangelij, če ne vi – laiki! Duhovnikovabeseda največkrat seže od prižnice do cerkvenih vrat, od cerkvenih vrat naprej,tja v širni svet, pa sežeta vaša beseda in zgled. Tam zunaj bodite ‘vselejvsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas’(1 Pt 3,15). Tam ste sol zemlje in luč sveta (prim. Mt 5,13–16).

S tospodbudo za sproščeno in pogumno pričevanje doma in v svetu vas, dragi bratjein sestre laiki, prisrčno pozdravljamo in kličemo na vas Božji blagoslov.

Vašiškofje

Vir: Radio Ognjišče

Foto: arhiv Družine(T.S.)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh