Zapri
Iskanje

Plenarna seja SŠK

Tadej Strehovec
Za vas piše:
Tadej Strehovec
Objava: 27. 11. 2019 / 11:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2019 / 07:54
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Plenarna seja SŠK

Izjava za javnost ob sklepu zasedanja plenarne seje Slovenske škofovske konference 2019.

Od ponedeljka, 25., do torka, 26. novembra 2019, je v Ljubljani potekala plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK), ki so se je poleg slovenskih škofov udeležili tudi gostje, delegati iz sosednjih škofovskih konferenc.

Škofovsko konferenco Bosne in Hercegovine je zastopal njen predsednik kardinal Vinko Puljić, v imenu Italijanske škofovske konference se je plenarne seje udeležil msgr. Ignazio Sanna, upokojeni nadškof iz Oristana na Sardiniji, v imenu Hrvaške škofovske konference se je zasedanja udeležil msgr. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, v imenu Madžarske škofovske konference pa sombotelski škof msgr. János Székely. Na seji sta bila navzoča tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich ter upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran.

Slovenski škofje so izrazili podporo pogajanjem na meddržavni ravni za nadaljnje urejanje odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo, spregovorili o »letu mladih«, ki bo potekalo od septembra 2020 do septembra 2021, ter bližnjem obiskukardinala Giuseppa Versaldija, prefekta Kongregacije za katoliško vzgojo,ki se bo udeležil 100. obletnice ustanovitve Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Prav tako so potrdili obrednik za ekumensko poroko, ki ga bodo v primeru poroke med katoličani in evangeličani uporabljali predvsem v Prekmurju. Škofje so sklenili, da bo Nadškofija Maribor na spletu objavila matične knjige, ki vsebujejo podatke, starejše od sto let. Na seji so gostje predstavili delovanje in življenje sosednjih škofovskih konferenc ter načine, kako je poskrbljeno za socialno in ekonomsko varnost verskih delavcev (duhovniki, kateheti idr.) in kako se financira pastoralna dejavnost.

Med dvodnevno sejo so se škofje seznanili tudi z Letnim poročilom Katoliške Cerkve v Sloveniji 2019, ki bo objavljeno v decembru. Ob sklepu seje so sprejeli posebno izjavo s spodbudami vernikom za adventni čas 2019.
 
Dr. Tadej Strehovec,
generalni tajnik SŠK

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh