Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po 47 letih Sergij Pahor izpregel

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 04. 2023 / 15:55
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2023 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po 47 letih Sergij Pahor izpregel
Sergij Pahor je bil na čelu Društva slovenskih izobražencev kar 47 let. FOTO: Ivo Žajdela

Po 47 letih Sergij Pahor izpregel

Iz tržaškega Društva slovenskih izobražencev so sporočili, da je po skoraj pol stoletja prišlo do zamenjave na vrhu.

Sredin občni zbor, na katerem so se člani društva zbrali na sedežu v Peterlinovi dvorani v Trstu, predsedoval pa mu je Peter Močnik, je namreč za naslednika Sergija Pahorja, ki je krmilo zapustil po 47 letih predsedovanja, potrdil Martina Breclja.

Izvolili tudi druge organe

Občni zbor se je Pahorju toplo zahvalil za dolgoletno plodno delovanje in, skladno s svojim statutom, izvolil tudi druge organe. Upravni odbor bodo poleg predsednika sestavljali še Tomaž Simčič, Ivo Jevnikar, Marijan Kravos, Anka Peterlin, Breda Susič in Nadia Roncelli, v nadzorni odbor pa so bili izvoljeni Zlatka Obed, Ivan Panjek in Sergij Pahor.

Vrednote narodnosti, demokracije, krščanstva

Dosedanji predsednik Pahor se je v uvodnem poročilu – kot so sporočili iz društva – spomnil ključnih trenutkov dolgoletnega predsedovanja in poudaril, da se je društvo vselej navdihovalo pri vrednotah narodnosti, demokracije in krščanstva.

Obstoj in razvoj slovenske skupnosti na Tržaškem

V tem duhu je tudi dalo svoj prispevek k obstoju in razvoju slovenske narodne skupnosti na Tržaškem in v širšem slovenskem prostoru, zlasti v času demokratizacije in osamosvojitve Slovenije, kar potrjuje priznanje, ki mu ga je leta 2015 podelil tedanji slovenski predsednik Borut Pahor.

Vajeti v društvu je prevzel Martin Brecelj. FOTO: Ivo Žajdela

Zvesti krščanskim načelom in slovenskim kulturnim koreninam

Odlikovanec je takrat ob prejemu poudaril, da so se študijski dnevi Draga vsa leta obstoja zavzemali za prosto izmenjavo mnenj, demokratično in socialno pravično družbeno ureditev, iskanje resnice in bili zvesti krščanskim načelom in slovenskim kulturnim koreninam.

Zlati red za zasluge

Že desetletje prej je zlati red »za zasluge, pomembne za ohranitev in razvoj slovenske narodne skupnosti v Italiji« Sergiju Pahorju, sicer radijskemu časnikarju, podelil tudi predsednik Slovenije dr. Janez Drnovšek.

Kdo je Martin Brecelj?

Martin Brecelj, rojen leta 1953 v Buenos Airesu, je nekdanji časnikar in urednik pri Primorskem dnevniku, občinski svetnik in podžupan v devinsko-nabrežinski občini, kulturni in politični delavec, kot viden predstavnik stranke Slovenska skupnost (SSk) pa tudi član številnih odborov in ustanov na Tržaškem.

Anatomija političnega zločina

Brecelj je tudi avtor knjige »Anatomija političnega zločina«, ki govori o umoru književnika in politika dr. Stanka Vuka, njegove žene Danice Tomažič in njunega ljubljanskega gosta dr. Draga Zajca 10. marca 1944 v Trstu, prinaša pa tudi dokumente in fotografije iz tistega časa.

Študijski dnevi Draga

Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta je širši javnosti še posebej znano po tem, da že od leta 1966 vsako leto prireja Študijske dneve Draga, prihodnjo sredo, 19. aprila, pa vabi v Peterlinovo dvorano na mednarodni posvet o tržaško-koprskem škofu Matevžu Ravnikarju.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh