Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik obiskal rojake v Trstu

Za vas piše:
I. J.
Objava: 31. 01. 2023 / 09:43
Oznake: Slovenija, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 09:50
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Škof Jamnik obiskal rojake v Trstu

Škof Jamnik obiskal rojake v Trstu
Škofov vikar za Slovence v goriški nadškofiji Karel Bolčina, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik in škofov vikar za Slovence v tržaški škofiji Anton Bedenčič. FOTO: Ivo Jevnikar
Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik je bil v ponedeljek, 30. januarja, gost Društva slovenskih izobražencev v Trstu. Na večeru z naslovom Biti kristjani v »treh Slovenijah« je v pogovoru s časnikarjem Ivom Jevnikarjem razmišljal o položaju slovenskih katoličanov in vernosti med rojaki v matični domovini, zamejstvu in zdomstvu.

Škof Jamnik je namreč od lanskega maja pri Slovenski škofovski konferenci zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu. V preteklih mesecih je bil zaradi nove zadolžitve že med rojaki v Kanadi in Argentini.

Cerkev v Sloveniji želi biti blizu rojakom v Italiji

Položaju Slovencev v Italiji že dolgo sledi, najmanj od časa, ko je bil v prelomnih letih slovenske pomladi in osamosvajanja tajnik ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, vendar jih po nastopu nove službe »uradno« še ni obiskal.

Večer v Trstu, ki bo v prihodnjih dneh na ogled tudi na kanalu YouTube Slovenske prosvete, je udeležencem, ki so se sproščeno in občuteno vključili v pogovor, nudil poglobljen vpogled v boleče in navdušujoče strani položaja v »treh Slovenijah«. Statistični in stvarni podatki so mnogokrat temni, razlogov za upanje pa ne manjka. Škof Jamnik, ki je s svojim žarom in razgledanostjo prevzel občinstvo, je zagotovil, da želita biti Slovenska škofovska konferenca in Cerkev v Sloveniji še naprej tesno povezani z rojaki v Italiji in jim po svojih močeh pomagati.

Spoznavni srečanji in poglobljena pogovora

Obisk v Trstu je pred večerom v Peterlinovi dvorani škof Jamnik izkoristil še za spoznavni srečanji z zastopniki cerkvenega in družbenega življenja Slovencev v Italiji. V resnici pa ni šlo le za vljudnostni prvi stik, temveč za poglobljena delovna pogovora o pastoralnem, kulturnem, šolskem in sploh družbenem položaju na Tržaškem, Goriškem, v Benečiji in Kanalski dolini.

Najprej se je v Marijanišču na Opčinah srečal s škofovim vikarjem za Slovence v tržaški škofiji Antonom Bedenčičem in škofovim vikarjem za Slovence v goriški nadškofiji Karlom Bolčino.

FOTO: Ivo Jevnikar

Zatem pa se je na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Trstu sestal še s predsednikoma krovnih organizacij Slovencev v Italiji, in sicer s predsednikom Sveta slovenskih organizacij Walterjem Bandljem in predsednico Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenijo Dobrila.

Walter Bandelj, škof Jamnik in Ksenija Dobrila. FOTO: Ivo Jevnikar

Nalaganje
Nazaj na vrh