Zapri
Iskanje

Škof Jamnik v Argentini: srečanje s kardinalom Polijem

Anton Jamnik
Za vas pišejo:
Anton Jamnik, M.M.Š.
Objava: 25. 11. 2022 / 08:07
Oznake: Cerkev, Dogodek, Svet, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2022 / 09:52
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Škof Jamnik v Argentini: srečanje s kardinalom Polijem

Škof Jamnik v Argentini: srečanje s kardinalom Polijem
Škof Jamnik se je s kardinalom Polijem na nadškofiji v Buenos Airesu srečal v sprejemni pisarni, kjer je nekoč deloval papež Frančišek. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika
Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je v letošnjem novembru na pastoralnem obisku med slovenskimi rojaki v Argentini, drugi teden svojega bivanja na južni polobli preživlja v tamkajšnji prestolnici Buenos Aires.

Škofa Jamnika sta najprej sprejeli slovenski skupnosti v Bariločah in Mendozi, včeraj pa je v Buenos Airesu skupaj z narodnim delegatom za pastoralo Slovencev v Argentini gospodom Francijem Cukjatijem, provincialom slovenskih jezuitov Miranom Žvanutom in predsednikom Zedinjene Slovenije Juretom Komarjem obiskal nadškofa Buenos Airesa, kardinala Maria Aurelia Polija.

V prostorih nadškofije v Buenos Airesu. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Kot škof Jamnik poroča za našo spletno stran, se je kardinalu v pogovoru najprej zahvalil za vse, kar stori za pastoralo Slovencev v Argentini. Kardinal je izrazil hvaležnost za toliko dobrega, kar so Slovenci storili v vseh desetletjih po vojni z dejavno vključenostjo v cerkvena občestva, in za mnoge slovenske duhovnike, ki so v preteklosti delovali v argentinskih župnijah, nekateri pa delujejo še danes. Slovenske skupnosti, ki se zbirajo po različnih domovih v Argentini so po kardinalovih besedah živo znamenje krščanskega pričevanja, zvestobe veri, jeziku in kulturi. Slovenske skupnosti zelo dobro pozna, tako duhovniki kot različni laiki se odgovorno vključujejo v različne dejavnosti nadškofije.

Rojaki so škofa Jamnika sprejeli s slovensko pesmijo. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Velika večina Argentincev je vernih

Kardinal se je z gosti iz Slovenije pogovarjal tudi o sinodalnem dogajanju, kjer je temeljna pozornost usmerjena prav v skrb za družine in posebej mlade, ki se vedno bolj izgubljajo v omami drog. Preventivna dejavnost in reševanje težkih socialnih razmer je eno od osrednjih prizadevanj v nadškofiji, tako da bi bili mladim vedno bližje, se z njimi srečevali, jih spremljali in opogumljali pri uresničitvi njihovih življenjskih idealov.

V nadškofiji Buenos Aires živi okoli 70 odstotkov katoličanov.

Velika večina Argentincev je vernih, v kardinalovi nadškofiji pa živi okoli 70 odstotkov katoličanov.

Med sprehodom po prestolnici. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Močan slovenski pečat

V torek, 22. novembra, je škof Jamnik obiskal tudi Katoliško univerzo, ki ima blizu 20 tisoč študentov in slovi po svoji izjemni kakovosti. V pogovoru s prorektorjem univerze Gustavom Luisom Boquinom sta izrazila skupno željo po medsebojnem sodelovanju s Katoliškim inštitutom v Ljubljani. Tudi na univerzi so Slovenci pustili močan pečat, saj je bil profesor Milan Komar eden od ustanovnih članov univerze.

Škof Jamnik poroča, da v Argentini med Slovenci doživlja močno, pristno in iskreno krščansko vero.

Ob vseh teh srečanjih pa škof Jamnik v Buenos Airesu obiskuje slovenske skupnosti: doslej je obiskal Slovensko vas v Lanusu, Slomškov dom in Pristavo ter San Justo. Na vsakem srečanju in pri sveti maši se zbere več kot sto Slovencev: najprej obhajajo sveto mašo, sledi kulturni program in nato druženje. Ob tem škof obiskuje tudi ostarele in bolnike ter se srečuje z mladimi in družinami.

Mladi Slovenci v Argentini v veri odkrivajo veliko vrednoto. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Posebej poudarja, kako v Argentini med Slovenci doživlja močno, pristno in iskreno krščansko vero: tam po družinah še vedno veliko molijo, tudi mladi v veri odkrivajo veliko vrednoto, hkrati pa jih to vabi k ohranjanju narodne identitete, jezika in kulture.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close