Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

I. vseslovensko srečanje in VII. martinovanje v Mendozi

Za vas piše:
Tatjana Modic
Objava: 22. 11. 2022 / 08:40
Oznake: Cerkev, Dogodek, Svet, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 09:10
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje
I. vseslovensko srečanje in VII. martinovanje v Mendozi
Škof Jamnik med slovesno sveto mašo v mendoški stolnici. FOTO: arhiv škofa Jamnika

I. vseslovensko srečanje in VII. martinovanje v Mendozi

V Argentini, v provinci Mendoza, je od 17. do 20. novembra potekalo I. vseslovensko srečanje in VII. martinovanje: dogodek je organiziralo Slovensko društvo v Mendozi skupaj z Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništvom RS v Buenos Airesu, Slovensko-argentinsko gospodarsko zbornico in častnim konzulom RS v Mendozi z namenom, da utrdi vezi med rojaki, razkropljenimi po svetu, s slovensko domovino.

Srečanja so se udeležili rojaki iz Kanade, Brazilije, Urugvaja, Čila in seveda iz Argentine: iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu minister Matej Arčon, veleposlanik Republike Slovenije v Argentini gospod Alain Brian Bergant, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter mnogo predstavnikov argentinskih in slovenskih društev in organizacij.

Ob odprtju I. vseslovenskega srečanja so na trgu Independencia v Mendozi posebej za to priložnost osrednjo fontano osvetlili v barvah slovenske zastave.

Uradna otvoritev I. vseslovenskega srečanja v Mendozi je bila minuli četrtek zvečer na trgu Independencia, kjer so posebej za to priložnost osrednjo fontano osvetlili v barvah slovenske zastave. V Teatru Independencia se je nato odvil bogat kulturni program.

Skupinska pred mendoško stolnico. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Na začetku je navzoče toplo pozdravil Tine Šmon, predsednik Slovenskega društva v Mendozi, za njim je spregovoril veleposlanik Alain Brian Bergant. Minister Matej Arčon je izrazil veselje ob obisku rojakov in udeležbi na pomembnem dogodku. Po lepih pozdravnih besedah so sledili nastopi.

Na oder so prvi stopili člani Mendoškega pevskega zbora in z lepim izborom pesmi otvorili kulturni program. Za njimi so zapeli otroci šole Antona Martina Slomška, Slovenski Mendoški oktet in Škrjančki. Po lepem in ubranem petju je bil čas za folklorne plese. Najprej se je predstavila domača folklorna skupina Mendoški nageljni. Sledili so nastopi folklorne skupine Mladika, Našega doma San Justo iz Buenos Airesa, ki je ob priložnosti I. vseslovenskega srečanja in VII. martinovanja gostovala v Mendozi. Bogati kulturni program so zaključili gostje iz Slovenije, Ansambel Lun'ca.

Na poslovni konferenci so se predstavili slovensko-argentinska gospodarska zbornica, Slovenian Global Business Network, gospodarska zbornica Primorske, slovenski gospodarstveniki ter častni konzuli iz Argentine in Brazilije.

Drugi dan je potekala poslovna konferenca, na kateri so se predstavili slovensko-argentinska gospodarska zbornica, Slovenian Global Business Network, gospodarska zbornica Primorske, slovenski gospodarstveniki ter častni konzuli iz Argentine in Brazilije. V večernih urah je bila priložnost za degustacijo argentinskih in slovenskih vin.

Tretji dan I. vseslovenskega srečanja je bil posvečen vinskemu turizmu. Gostje so obiskali vinsko klet Doña Paula, kjer so za kosilo poskusili tradicionalni 'asado' z argentinskim vinom. Z razgledom na mogočne Ande so uživali kulturni program: ta je bil obarvan z glasbo in plesom. Folklorniki skupine Mladika so zaplesali argentinske folklorne plese. Ansambel Lun'ca je poskrbel, da so se gostje, kljub vročemu popoldnevu veselo zavrteli ob zvokih slovenske glasbe.

Med bogoslužjem v mendoški stolnici. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Četrti in zadnji dan se je začel s slovesno sveto mašo v mendoški stolnici. Daroval jo je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik s somaševanjem, provinciala slovenskih jezuitov p. Mirana Žvanuta, p. Marjana Kokalja, delegata slovenskih dušnih pastirjev v Argentini g. Francija Cukjatija, dušnega pastirja v Mendozi g. Janeza Cukjatija in domačega župnika. Mendoški pevski zbor in Slovenski Mendoški oktet so sveto daritev obogatili z odličnim petjem. Pred koncem svete maše je škof Jamnik blagoslovil vino, saj je bilo praznovanje posvečeno žlahtni kapljici.

Na bogato pripravljenih stojnicah so mendoški Slovenci svojim obiskovalcem nudili slovenske dobrote, pijačo, sladoled in spominke.

Celodnevni program zadnjega dne I. vseslovenskega srečanja se je nadaljeval v društvu Slovencev v Mendozi, kamor so se gostje premaknili kar peš. Komaj so stopili na dvorišče Slovenskega doma, so začutili lepo vzdušje in razpoloženje. Na bogato pripravljenih stojnicah so mendoški Slovenci nudili slovenske dobrote, pijačo, sladoled in spominke.

S slovenskimi rojaki iz Kanade, Brazilije, Urugvaja, Čila in seveda iz Argentine. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Kulturni program se je zopet razvijal med slovenskimi ljudskimi plesi in glasbo. Z lepimi koreografijami so se predstavili Mendoški nageljni in Folklorna skupina Mladika. Ansambel Lun'ca so se tudi, še zadnjič, predstavili med rojaki v Argentini.

I. vseslovensko srečanje in VII. martinovanje je izredno lepo minilo. Zagotovo so se vsi z globoko hvaležnostjo in zadovoljstvom vračali domov.

Nalaganje
Nazaj na vrh