Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blaznikov večer o dr. Milanu Komarju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 10. 2021 / 16:02
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2021 / 16:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blaznikov večer o dr. Milanu Komarju
Prof. dr. Milan Komar (na sredini) na obisku pri predsedniku SAZU dr. Francetu Berniku (na levi) septembra 1995, na desni je pisatelj Zorko Simčič. FOTO: arhiv MD Škofja Loka

Blaznikov večer o dr. Milanu Komarju

Mesec dni in pol po simpoziju ob 100-letnici rojstva filozofa in esejista Milana Komarja (1921–2006), ki je potekal v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in ga lahko najdete tudi na YouTube kanalu Družina media, bodo o ključnem mislecu moderne slovenske realistične filozofije spregovorili tudi v Škofji Loki.

Muzejsko društvo Škofja Loka namreč v sredo, 6. oktobra 2021, ob 19. uri v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki pripravlja tradicionalni Blaznikov večer z naslovom »Dr. Milan Komar, glasnik lepega in resničnega med Škofjo Loko in svetom«, na katerega je povabilo tri eminentne in odlične goste.

Avgustovski simpozij ob 100-letnici rojstva Milana Komarja si lahko na YouTube kanalu Družina media ogledate TUKAJ.

Erika Jazbar, Jure Komar in dr. Matija Ogrin

V razpravi bodo sodelovali publicistka in kulturna delavka iz Gorice Erika Jazbar, Jure Komar, sin Milana Komarja, doma iz Buenos Airesa v Argentini, in poznavalec Komarjeve »Philosophie perennis – večne filozofije« dr. Matija Ogrin, literarni zgodovinar in predsednik Nove slovenske zaveze.

Kaj? Blaznikov večer »Dr. Milan Komar, glasnik lepega in resničnega med Škofjo Loko in svetom«. Kdaj? V sredo, 6. oktobra 2021, ob 19. uri. Kje? V Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki. Kdo? Erika Jazbar, Jure Komar in dr. Matija Ogrin.

Zakaj Škofja Loka?

Zakaj Škofja Loka? Tam je dr. Milan Komar preživel zgodnje otroštvo in mladost, saj je bil njegov oče tam davčni uslužbenec. Dr. Milan Komar je večkrat omenil, da se počuti Ločana, kar je navsezadnje razvidno tudi iz Škofjeloških sonetov, ki jih je posvetil gorenjski srednjeveški lepotici.


Milan Komar: Škofji Loki / Za tisočletnico

O Loka, hvala ti za tista leta,
za vse veselje, sonce, bujno cvetje.
Zaklad globinski, trajno doživetje,
na skrivnem peta pesem, neizpeta.

Spominov tisoč v srcu se prepleta
in duhu nudi tla, močn
ó zavetje,
zagon in hrano, vabi ga v razpetje
vseh sil: o bitja teža, slast obeta!

Blešči se grad v daljavi, kapucini,
stoji pogumno sveti Jakob v veri,
tišče se hiše kot golobi v gruči.

Le búči divji burni svet, le búči:
pot gre navzgor v nespremenljivi smeri,
ki pne se iz zvestobe korenini.


Mesec dni po akademiji Ivana Omana

Muzejsko društvo Škofja Loka tako v Sokolskem domu pripravlja že drugi odmeven dogodek v zadnjem mesecu dni. V začetku septembra je v do zadnjega kotička polni Kristalni dvorani potekala spominska akademija Ivana Omana z dr. Dejanom Valentinčičem, dr. Žigo Turkom in p. dr. Metodom Benedikom za govorniškim odrom.

Kupi v trgovini

Povojni Slovenci v Argentini
Zgodovina
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh