Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominska akademija in sv. maša za Ivana Omana

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 09. 2021 / 06:19
Oznake: Dogodek, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 06:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spominska akademija in sv. maša za Ivana Omana
Ivan Oman je bil ena osrednjih osebnosti slovenske pomladi in eden ključnih očetov slovenske države. FOTO: T. P./arhiv Družine

Spominska akademija in sv. maša za Ivana Omana

17. avgusta sta minili dve leti od smrti Ivana Omana, kmeta iz Zminca, ene osrednjih osebnosti slovenske pomladi in enega ključnih očetov slovenske države, ki je bil, z besedami Dejana Valentinčiča, »najlepši dokaz, da je odnos do domače zemlje tisti ključni dejavnik, ki človeku ohranja zdravo pamet, zmernost, podjetnost, realizem, globoko razmišljanje in čutenje«.

Ob tej priložnosti Muzejsko društvo Škofja Loka v sodelovanju s Prosvetnim društvom Sotočje Škofja Loka in ob finančni podpori Občine Škofja Loka pripravlja spominsko akademijo Ivana Omana, ki bo pod naslovom »Ivan Oman in sodobna konservativna misel« potekala v sredo, 8. septembra 2021, ob 20. uri v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Spominska akademija bo v sredo, 8. septembra 2021, ob 20. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki.

P. Metod Benedik, Žiga Turk in Dejan Valentinčič

Na akademiji bodo sodelovali kapucin p. dr. Metod Benedik, teolog, cerkveni zgodovinar in univerzitetni profesor; dr. Žiga Turk, redni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani in kolumnist; in dr. Dejan Valentinčič, državni sekretar na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu in soavtor knjige »Ivan Oman: Za naš dragi dom in rod«.

Na akademiji bo sodeloval tudi soavtor knjige »Ivan Oman: Za naš dragi dom in rod« dr. Dejan Valentinčič. FOTO: Tatjana Splichal

Sv. maša za pokojnega Ivana Omana

Ob vstopu v Sokolski dom bodo morali udeleženci pokazati ustrezno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT. Pred akademijo, na kateri bodo za glasbeno kuliso poskrbeli pevci Škofjeloškega okteta pod vodstvom Andreja Žagarja, pa bo ob 19. uri v cerkvi sv. Jakoba v Škofji Loki še sveta maša za pokojnega Ivana Omana.

Na akademiji bodo sodelovali kapucin p. dr. Metod Benedik, dr. Žiga Turk in dr. Dejan Valentinčič.

»Za tri stvari vsak dan molim«

»Njegovo glasno in zavzeto sodelovanje pri vsaki nedeljski sveti maši je bilo za zgled. Kadar je bil na vrsti za branje berila, se mi je zdelo, da vsaka izgovorjena beseda poudari spoštovanje do svetosti Boga. V spominu mi ostajajo njegove besede na še zadnji prvi petek, ko sem mu prinesel Jezusa v obhajilu na dom. Dejal je: 'Veste, gospod župnik, za tri stvari vsak dan molim: za našo družino, da bo ostala verna, za papeža in Cerkev ter za Slovenijo in Evropo',« pa je Ivanu Omanu v slovo za Družino poudaril župnik v Škofji Loki Matej Nastran.

Kupi v trgovini

Ivan Oman: Za naš dragi dom in rod
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh