Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjige prvič podarili tudi zamejskim Slovencem v Italiji

Za vas piše:
J. P.
Objava: 24. 05. 2022 / 17:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 18:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjige prvič podarili tudi zamejskim Slovencem v Italiji
Prejemniki knjig letošnje dobrodelne akcije. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Knjige prvič podarili tudi zamejskim Slovencem v Italiji

Ob zaključku tradicionalne dobrodelne akcije »Podarimo knjige«, letošnja epizoda je bila že 21. po vrsti, sta prireditelja, avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani in Mohorjeva družba Celovec, sedmim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji in – prvič doslej – tudi zamejskim Slovencem v Italiji podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov.

Akcija spodbuja branje knjig med tistimi, ki si jih zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami, in ob zaključku je bilo v obliki bonov podarjenih več kot 2100 knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev. Prejemnice so organizacije, dejavne na socialnem, kulturnem, izobraževalnem ali karitativnem področju v šolah, knjižnicah ali društvih, iz Slovenije, prvič pa tudi Večstopenjska šola Pavel Petričič v Špetru v Italiji.

Še tesnejše sodelovanje med državama

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer se je zahvalila predstavnikom nagrajenih ustanov za njihovo neutrudno prizadevnost v korist ljudi povsod tam, kjer bodo knjige brane, pa tudi sodelavkam in sodelavcem celovške Mohorjeve, ki že dve desetletji strokovno vodijo ta projekt. Spomnila je, da Avstrija in Slovenija letos praznujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, »odtlej je sodelovanje med državama še tesnejše in na splošno odlično«.

Olip se je spomnil Prežihovega Voranca

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. mag. Ivan Olip pa se je na današnjem dopoldanskem sklepnem dogodku akcije v Mestnem muzeju v Ljubljani spomnil Prežihovega Voranca, ki »je zapisal, da je Mohorjeva družba naučila naš narod brati, ga kulturno oblikovala in osveščala«, prejemnikom pa zaželel »obilo veselja pri prebiranju knjig«.


Skupno podarjenih že nad 57.000 knjig

Doslej je bilo v okviru projekta nevladnim organizacijam iz Slovenije in ustanovam slovenske narodne skupnosti zunaj meja domovine podarjenih že nad 57.000 izvodov knjig, letos pa več kot 2100 izvodov žanrsko različnih knjižnih naslovov za vse starostne skupine. Donatorji želijo z darom krepiti veselje do branja, širiti obzorje in prejemnikom polepšati čas z brskanjem po zanimivih knjigah kakovostnih slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev.

Kdo so letošnji prejemniki?

Letos so knjižni paket v obliki bona poleg Večstopenjske šole Pavel Petričič iz Benečije prejeli še Dnevna soba Škofijske karitas Novo mesto, Dom Petra Uzarja Tržič, Mariborska knjižnica/Knjižnica Rače, Slovenska karitas, Zavod Aktivna starost, Zavod sv. Stanislava in Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Škofa, ministrica in evropska poslanka

Današnjega dogodka so se udeležili tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc, predstavniki slovenskega zunanjega ministrstva in evropska poslanka Ljudmila Novak. Za glasbeno kuliso so poskrbele dijakinje Škofijske klasične gimnazije iz Lubljane Elizabeta in Julia Tomac in Eliška Škaler.

Kupi v trgovini

O mačku, ki je rešil knjige
Osebna rast
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh