Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključek 20. dobrodelne akcije Podarimo knjige

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 06. 2021 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 21:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaključek 20. dobrodelne akcije Podarimo knjige

Zaključek 20. dobrodelne akcije Podarimo knjige

V letošnji akciji bodo podarili več kot 2.000 izvodov.

Knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem, izobraževalnem ali verskem področju. FOTO: Tatjana Splichal.

Akcija kot izraz povezanosti med Avstrijo in Slovenijo

Avstrijska veleposlanica, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip, sta v Mestnem muzeju v Ljubljani ob prisotnosti ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch desetim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Društvu slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica v Nišu podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev.


Med prejemniki donacije je tudi Ustanova Anin sklad. V sredini avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer. FOTO: Tatjana Splichal.

»Branje je velik čudež«

Veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer je v nagovoru spomnila na besede priznane avstrijske pisateljice Marie von Ebner-Eschenbach, ki je dejala: »Branje je velik čudež.« Ob tem je veleposlanica izrazila upanje, da bo čim več ljudi, mladih in starejših, s to donacijo knjig lahko uživalo v čudežu branja in poglabljanju v nove ideje in misli.


Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip. FOTO: Tatjana Splichal.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip je ob današnji priložnosti izrazil veselje, »da lahko akcijo letos zaradi okoliščin sploh izvedemo in s tem nadaljujemo s pomembnim darom za ustanove, ki so vezane na podpore, in h katerim štejejo tudi razne ustanove z manjšinskim statusom. Z darom jih gmotno in moralno podpremo.«


Zbrane je pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. FOTO: Tatjana Splichal.

V letošnji akciji bodo podarili več kot 2000 izvodov številnih žanrsko različnih knjižnih naslovov za vse starostne skupine. Donatorji s tem želijo tudi krepiti kulturo branja, podarjene razveseliti z zanimivim čtivom ter s kakovostnimi knjigami širiti obzorje.

Kdo so letošnji prejemniki donacije?

Knjižni paket v obliki bona so tokrat prejeli: Center Korak Kranj, Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien/Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, Don Boskov center Celje, Društvo slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica Niš, Islamska skupnost v Sloveniji, Judovska skupnost Slovenije, Slovenska karitas, Ustanova Anin sklad, Zaporniški vikariat, Zavod župnije Trnovo–Karitas, Dom Janeza Krstnika in Zveza prijateljev mladine Slovenije.


Za glasbeni vložek je poskrbel Janez Dovč. FOTO: Tatjana Splichal.

Doslej podarili 55.000 knjižnih del

V akciji, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja, Mohorjeve družbe v Celovcu in letos tudi Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani poteka vse od leta 2002, so doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarili približno 55.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, a tudi slovenska društva zunaj meja Slovenije.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh