Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po 60 letih poroka v isti cerkvi

Za vas piše:
Jože Žerdin
Objava: 09. 02. 2023 / 17:44
Oznake: Maša, Odnosi, Poroka
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2023 / 13:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po 60 letih poroka v isti cerkvi
Ignac in Cecilija Padar iz Dolnje Bistrice sta praznovala 60 let poroke. FOTO: Jože Žerdin

Po 60 letih poroka v isti cerkvi

27. januarja 1963 sta se v črenšovski cerkvi poročila Ignac in Cecilija Padar (rojena Balažic) iz Dolnje Bistrice. 28. januarja 2023, torej po 60 letih, sta v isti cerkvi ponovila poročne zaobljube. Ob njiju so se zbrali hčerka in sin, vnuki, pravnuki, sorodniki in prijatelji.

Zahvalno mašo je v župnijski cerkvi v Črenšovcih daroval župnik Zoran Car. Vnuk Tomas se jima je v imenu najdražjih zahvalil za vse, kar sta storila za svoje otroke, vnuke in pravnuke ter zgled, kako biti dober in pošten.

Zakonca Padar. FOTO: Jože Žerdin

Ignac je bil rojen 20. decembra 1938 kot eden izmed osmih otrok v družini Jožefa in Marije Padar na Dolnji Bistrici. Njegov brat dvojček Ferdinand je žal kmalu po porodu umrl. Ignac je odraščal na skromni domačiji skupaj s starejšima bratoma Jožefom in Štefanom, sestrama Marijo in Vero ter mlajšim bratom Martinom. Najmlajša sestra Angelca je zaradi bolezni zelo zgodaj umrla.

Cecilija se je rodila kot najstarejša hčerka 9. novembra 1939 očetu Martinu in mami Mariji Balažic iz Dolnje Bistrice. Pozneje so se ji pridružili še brata Anton in Jože ter sestri Terezija in Rozina. Najmlajši brat Tinek se je poslovil pri šestih letih.

Ignac in Cecilija sta se spoznala in srečevala že v osnovni šoli. Ignac se je izučil za zidarja in svojo poklicno pot je začel pri takratnem podjetju Gradis. Cecilija je bila odlična učenka v šoli, a ji družina žal ni bila zmožna pokrivati stroškov nadaljnjega šolanja. Kot zelo mlada se je odpravila s trebuhom za kruhom v Francijo, kjer je tri leta delala kot gospodinja in varuška. Ignac je bil takrat v jugoslovanski vojski in ob vrnitvi v domovino in rojstno Bistrico sta se 27. januarja 1963 poročila. Cecilija se je primožila v Ignacov dom. V želji po boljšem življenju je Ignac kmalu po poroki odšel v Nemčijo in tam delal kot zidar 30 let. Doma je nastajala kmetija, za katero je skrbela Cecilija z otroki in staršema. V zakonu sta vzgojila tri otroke. Najmlajši sin Jože je prevzel kmetijo in vinograd. Preživela sta tudi težke trenutke ob izgubi najstarejše hčerke. Ljubezen, razumevanje in spoštovanje so bile vrednote, ki so ju spremljale skozi vse življenjske preizkušnje. Kljub letom danes poskrbita zase, Cecilija še vedno vsak dan skuha. Šest vnukov, ki ju radi obiščejo, velikokrat preseneti z domačimi dobrotami. Veliko lepih trenutkov in veselja pa jima prinašajo tudi štirje pravnuki.

Kupi v trgovini

Poroka … in potem?
Medosebni odnosi
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh