Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po aferi »Smodej/Fotopub« apel ministrici za kulturo dr. Asti Vrečko

Za vas piše:
J. P.
Objava: 07. 09. 2022 / 19:03
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 19:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po aferi »Smodej/Fotopub« apel ministrici za kulturo dr. Asti Vrečko
V Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo so apel naslovili na ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Po aferi »Smodej/Fotopub« apel ministrici za kulturo dr. Asti Vrečko

Afera »Smodej/Fotopub«, ki je razgalila razgradnjo moralnih načel, spolne zlorabe in finančne nepravilnosti v delu slovenske kulturne srenje, je sprožila številne ogorčene odzive.

Odzvali so se tudi v Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo, njena predsednica Vlasta Doležal Rus je poslala apel ministrici za kulturo dr. Asti Vrečko, ki ga je začela z besedami: »Ob zadnjih dogodkih v kulturi se je zganila vsa slovenska javnost. Zganila se je in tudi hitro potihnila, kar je še bolj nenavadno.«

Tu so tudi mladi iskalci resnice in umetniškega navdiha, ki so padli v kremplje predatorjev in tako izgubljajo kriterije, kaj je umetnost, kaj so vredna sporočila človekovega duha. (Vlasta Doležal Rus)

Jasna opredelitev in ukrepanje

Na ministrico so se v civilni iniciativi obrnili kot na odgovorno za to, komu ministrstvo namenja denar in tako posredno vpliva na duhovno in duševno zdravje slovenskih državljanov, zato od nje zahtevajo, da se zaradi zadnjih izpadov nekaterih prejemnikov, »ki izražajo skrajno zavržno, plenilsko mentaliteto svojih umetniških združb«, jasno opredeli in ukrepa.

Zadnja faza dekadence

»Kot kažejo zadnji dogodki, v tej krogih ni zbranih prav malo ljudi. Tu so tudi mladi iskalci resnice in umetniškega navdiha, ki so padli v kremplje predatorjev in tako izgubljajo kriterije, kaj je umetnost, kaj so vredna sporočila človekovega duha. Nasilje, blodne prakse in zaradi opojnih substanc bolna mlada telesa so le zadnja faza dekadence neke umetniške poti,« je posvarila Vlasta Doležal Rus.

Pod apel se je podpisala predsednica Civilne iniciative Prebudimo Slovenijo Vlasta Doležal Rus. FOTO: Bogomir Štefanič

Na drugi strani: presežni umetniški dogodki

V poletnih mesecih se je po Sloveniji, je opozorila predsednica CI Prebudimo Slovenijo, v čudovitih ambientih zvrstilo mnogo presežnih umetniških dogodkov: Festival Ljubljana, Festival Radovljica, Piranski večeri, Tartini festival, Lent, poletna gledališča za odrasle in otroke … »Koliko znanja, leta in leta resnega študija in mojstrenja v umetnosti! Tudi to se dogaja v naši domovini,« je izpostavila.

Takoj odtegniti sredstva

Zato v civilni iniciativi apelirajo na ministrico, naj skrbno pregleda projekte in njihove izvajalce, ki uživajo podporo ministrstva in so deležni javnega denarja, in zahtevajo, naj vsem, ki so s »svojo bedno dejavnostjo in ravnanjem zlorabili privilegij podpiranca«, takoj odtegne sredstva.

In danes stojimo pred velikim finalom te predstave: sprevržena seksualna orgija, pobeg v smrt in brisanje sledov za sabo. Tako umazano je to, gospa ministrica. Zganite se tudi vi! (Vlasta Doležal Rus)

Kriteriji, kaj je umetnost

»Ne dvomimo, da so tudi v vaših pravilnikih zapisani kriteriji, kaj je umetnost in kaj je le njen nezadosten približek. Ti kriteriji morajo veljati tudi za t. i. eksperimentalno in urbano umetnost. Prav vi ste poklicani, da ob predložitvi projekta z vso odgovornostjo kritično presodite njegovo vrednost,« je še poudarila Vlasta Doležal Rus.

Zaradi lagodnega preživetja in denarja

Dodala je, da so ugledni in cenjeni strokovnjaki s široko izobrazbo in kompetencami že v preteklosti opozarjali na nižanje kriterijev za ocenjevanje kulturnih produktov, a so jih vedno preglasili podli komentarji in mnenja, ki so krčevito branili obskurna jedra: »Zaradi lagodnega preživetja in denarja! In danes stojimo pred velikim finalom te predstave: sprevržena seksualna orgija, pobeg v smrt in brisanje sledov za sabo. Tako umazano je to, gospa ministrica. Zganite se tudi vi!«

Kupi v trgovini

Moderna Kultura
Filozofija in esejistika
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh