Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po dolgih desetletjih beograjske nadškofije ne bo vodil slovenski škof

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 05. 11. 2022 / 16:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2022 / 07:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po dolgih desetletjih beograjske nadškofije ne bo vodil slovenski škof
Msgr. Ladislav Nemet. FOTO: Beograjska nadškofija

Po dolgih desetletjih beograjske nadškofije ne bo vodil slovenski škof

Vodenje beograjske nadškofije je v zadnjih desetletjih praviloma pripadlo slovenskemu škofu. Po upokojitvi dosedanjega nadškofa msgr. Stanislava Hočevarja bo tokrat drugače. Vodenje beograjske nadškofije bo tako prevzel zrenjaninski škof msgr. Ladislav Nemet.

Apostolska nunciatura v Republiki Srbiji je danes, na dan spomina na svete sremske mučence, sporočila, da je papež Frančišek sprejel odstopno izjavo dosedanjega beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja in na njegovo mesto imenoval dosedanjega zrenjaninskega škofa dr. Ladislava Németa.

Končni datum ustoličenja novega beograjskega nadškofa v tem trenutku še ni znan, po Zakoniku cerkvenega prava pa mora novi škof službo nastopiti v naslednjih dveh mesecih. Do takrat bosta oba škofa svoji škofiji vodila kot apostolska administratorja.

Kdo je novi beograjski nadškof

Msgr. dr. Ladislav Nemet (László Német) se je rodil v Odžacih v Republiki Srbiji 7. septembra 1956. Točno na 21. rojstni dan je postal redovnik in vstopil v Družbo Božje Besede, kjer je čez pet let, 8. septembra 1982, izrekel dosmrtne redovne zaobljube. Aprila naslednje leto je magistriral na Katoliški univerzi v Lublinu in bil kmalu za tem, 1. maja 1983, posvečen v duhovnika. Med letoma 1985 in 1987 se je izpopolnjeval v Rimu, med letoma 1987 in 1990 pa je bil univerzitetni kaplan na Filipinih. Leta 1994 je doktoriral iz dogmatike na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu.

Papež Benedikt XVI. ga je 23. aprila 2008 imenoval za škofa zrenjaninske škofije. V škofa je bil posvečen 5. julija istega leta v zrenjaninski stolnici.

Zahvala beograjskega nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Hočevarja

Dosedanji beograjski nadškof Hočevar se je od vernikov poslovil s posebnim pismom, v katerem je zapisal:

V tem posebnem trenutku Božje previdnosti čutim globoko potrebo, da se velikemu in dobremu pastirju vseh ljudi zahvalim za dar škofovske službe, ki je zame neprecenljiva. Medtem ko slavim Boga za njegovo dobroto, izrekam iskreno hvaležnost rimskim škofom – Petrovim naslednikom, še posebej papežu Frančišku za njegov preroški duh in skrbno branje znamenj časa, ob hkratni molitvi k Svetemu Duhu, da bi bili vsi njegovi sodelavci in ves škofovski zbor enega duha in eno z njim.

Msgr. Stanislav Hočevar. FOTO: Beograjska nadškofija

Vsem mojim sodelavcem, celotnemu prezbiteriju beograjske nadškofije gre posebno priznanje, zahvala, čestitke in iskrena prošnja za odpuščanje vseh mojih opustitev, nedoslednosti in slabosti. Enako sporočam vsem Bogu predanim ljudem, vsem dragim vernikom naše nadškofije in metropolije.

Vedno mi je bilo v pravo veselje biti med našimi verniki, pa tudi med vsemi prebivalci Srbije. Povsod so me sprejeli z več pozornosti, kot sem si zaslužil, in me vedno navdušili s svojo izvirnostjo. Ne morem se dovolj zahvaliti za veliko milost sodelovanja z večinsko srbsko pravoslavno Cerkvijo: njenimi voditelji, škofi, duhovščino, redovniki in božjim ljudstvom. Zahvaljujem se tudi vsem drugim cerkvam in verskim skupnostim.

Zdaj izkustveno vem, kakšna je resnica Cerkve, kakšna je naša prihodnost.

Ulice Beograda in ceste Srbije so mi pokazale globlji preplet vzhoda in zahoda, kot si ga ljudje lahko predstavljamo. Zato še vedno »sanjam«, da bo Gospod z naših kamnov prebudil »sinove luči«, da bo Balkan naredil za balkon Evrope in da bodo reke sprave in edinosti tekle iz naših hribov in dolin. Vem, da mi ravno zato Bog sedaj podarja nov čas tišine, molitve, premišljevanja in služenja.

Novemu nadškofu beograjske nadškofije, dragemu bratu in prevzvišenemu gospodu dr. Ladislavu Nemetu, moj prisrčen pozdrav, dobrodošlica in čestitke s predano molitvijo in objemom miru.

Hvala vsem za potrpežljivost. Naj bo odslej vse z Božjim blagoslovom.

Nalaganje
Nazaj na vrh