Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tradicionalno romanje v Meko znova s tujimi romarji

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 07. 07. 2022 / 10:15
Oznake: Svet, Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tradicionalno romanje v Meko znova s tujimi romarji
Romar med hadžem. FOTO: Wikipedia

Tradicionalno romanje v Meko znova s tujimi romarji

Savdska Arabija po dveh pandemičnih letih znova odpira vrata milijonu muslimanov z vsega sveta, ki se bodo lahko udeležili tradicionalnega romanja v Meko oziroma hadža.

Savdska Arabija, kjer ležita najsvetejši muslimanski mesti Meka in Medina, je letos znova dovolila udeležbo romarjev iz tujine. Prvo leto pandemije, leta 2020, so oblasti dovolile udeležbo zgolj tisoč romarjem, lani pa je smelo na hadžu sodelovati 60.000 romarjev, ki so bili cepljeni proti covidu-19.

Pred pandemijo se je romanja v Meko udeležilo 2,6 milijona romarjev 

Letos so savdske oblasti dovolile udeležbo tudi milijonu muslimanov iz vse države in drugih delov sveta, ki morajo biti polno cepljeni, stari med 18 in 65 let in ne smejo imeti kroničnih bolezni. Leta 2019 se je enega največjih verskih srečanj na svetu udeležilo okoli 2,6 milijona romarjev, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Hadž. FOTO: Wikipedia 

Hadž je življenjski cilj vsakega muslimana   

Hadža, ki je eden od petih stebrov islama, naj bi se vsaj enkrat v življenju udeležil vsak polnoleten, zdrav in finančno sposoben musliman. V okviru rituala se morajo romarji med drugim sedemkrat sprehoditi okoli svetišča kaba v Veliki mošeji, navaja STA. 

Med petdnevnim romanjem se bodo zbrali tudi na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Vrhunec bo nastopil z začetkom kurban bajrama, ki se obeležuje z obrednim kamenjanjem hudiča. Kurban bajram je drugi najpomembnejši praznik za muslimane.

Kupi v trgovini

Prošnje vernikov- Sveti časi
Liturgične knjige
29,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh