Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelena luč za romanje v Meko za cepljene tuje vernike

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 08. 2021 / 05:30
Oznake: Cerkev, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2021 / 23:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelena luč za romanje v Meko za cepljene tuje vernike
Sprva bodo dovoljenja podelili 60.000 romarjem mesečno, postopoma se bo to število dvignilo na dva milijona mesečno. FOTO: Xinhua/STA

Zelena luč za romanje v Meko za cepljene tuje vernike

Savdska Arabija, ki je že v začetku avgusta zeleno luč za vstop v državo prižgala cepljenim tujim turistom, z današnjim dnem cepljenim tujim vernikom dovoljuje umrah, romanje v Meko in Medino kadar koli v letu.

Država, ki ji romanje letno prinaša okrog 12 milijard dolarjev, želi tako spodbuditi gospodarstvo, potem ko je osrednje romanje, hadž, omejila le na 60.000 cepljenih domačih državljanov.

Danes prve prošnje z vsega sveta

Savdska Arabija bo začela z današnjim dnem postopoma sprejemati prošnje za umrah z vsega sveta. Pristojno ministrstvo za hadž še preračunava, koliko vernikov bi dnevno lahko opravilo romanje.

Umrah (mali hadž) lahko muslimanski verniki opravijo kadar koli, običajno se ga letno udeleži več milijonov ljudi z vsega sveta. Hadž pa je eden od petih stebrov islama, ki ga morajo odrasli muslimani načeloma opraviti vsaj enkrat v življenju. Letošnji hadž z omejeno udeležbo je bil 19. julija, prihodnje leto bo 8. julija.

Od 60.000 do dveh milijonov mesečno

Sprva bodo, kot je zapisano v sporočilu Savdske tiskovne agencije, dovoljenja podelili 60.000 romarjem mesečno, postopoma se bo to število dvignilo na dva milijona mesečno.

Obvezno cepljeni romarji

Romarji morajo biti cepljeni z v Saudski Arabiji dovoljenim cepivom proizvajalcev Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Johnson & Johnson, hkrati se morajo strinjati z morebitnim odhodom v karanteno.

Umrah dovoljen od lanskega oktobra

Med pandemijo covida-19 je bil lani tudi umrah, ki se ga letno običajno udeleži več milijonov vernikov z vsega sveta, za nekaj časa prepovedan, oktobra pa so ga ponovno dovolili, a v omejenem številu.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh