Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muslimani obhajajo kurban bajram

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 20. 07. 2021 / 07:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2021 / 08:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Muslimani obhajajo kurban bajram
Praznik kurban bajram najbolj zaznamuje romanje v Meko ali »hadž« FOTO: Tatjana Splichal

Muslimani obhajajo kurban bajram

Kurban bajram je velik muslimanski praznik, ki ga verniki letos obhajajo med 20. in 23. julijem.

Muslimanska skupnost v Ljubljani osrednjo bajramsko slovesnost prireja v Muslimanskem kulturnem centru. Po navedbah STA je bajramsko molitev, ki se je začela ob 6. uri in 10 minut, vodil mufti Nevzet Porić, ki je tudi nagovoril zbrane vernike. Skupnost je molitve organizirala tudi po nekaterih drugih mestih po državi.

Mufti Porić je pred praznikom v nagovoru na Televiziji Slovenija vernike pozval k cepljenju. Ob tem je pojasnil, da s tem lahko pripomorejo pri premagovanju epidemije novega koronavirusa, ki že drugo leto zapored ovira romanje v Meko, kar je ena izmed temeljnih značilnosti tega praznika.

Mufti Porić izpostavil pomen varovanja zdravja

Mufti Nevzet Porić je v današnjem nagovoru med jutranjo molitvijo znova izpostavil pomen varovanja zdravja in vernike seznanil z nasvetom učenjakov, naj se cepijo proti koronavirusni bolezni ter na ta način varujejo svoje zdravje.

Današnje srečanje je bila prva bajramska molitev v Muslimanskem kulturnem centru ob navzočnosti večjega števila vernikov po 7. februarju 2020, ko so v džamiji opravili prvo petkovo molitev, v obdobju epidemije pa so tudi v Muslimanski skupnosti poskrbeli za ohranjanje stikov na daljavo.

Verniki iz Slovenije se romanja v Meko letos ne bodo udeležili FOTO: Tatjana Splichal

Za bajramsko molitev so poskrbeli v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu. Verniki si morajo ob vstopu v džamijo in druge objekte obvezno razkužiti roke, nositi zaščitne maske in upoštevati varnostno razdaljo.

Romanje v Meko ali »hadž« je znamenje edinosti, globokega verovanja, pa tudi sprejemanja raznolikosti med ljudmi.

Praznik kurban bajram najbolj zaznamuje romanje v Meko ali »hadž«. Kot pojasnjujejo pri Muslimanski skupnosti, je hadž znamenje edinosti, globokega verovanja, pa tudi sprejemanja raznolikosti med ljudmi. Vernike uči, da je na Zemlji vse minljivo ter da so etične in moralne vrline temeljnega pomena za skladen odnos med ljudmi. Verniki iz Slovenije se romanja v Meko letos ne bodo udeležili, saj je število vernikov, ki se lahko zbere v osrednjem kraju islama, zaradi koronaepidemije močno omejeno.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh