Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodovinski pregled islamske civilizacije

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 15. 03. 2021 / 10:00
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2021 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zgodovinski pregled islamske civilizacije

Zgodovinski pregled islamske civilizacije

Založba Pivec je izdala prvo knjigo Dragana Potočnika Zgodovinski pregled islamske civilizacije, prodaja pa tudi knjigo Tina Mudražije o jugoslovanskem nogometu med okupacijo.

Založba Pivec je izdala prvo knjigo Dragana Potočnika Zgodovinski pregled islamske civilizacije, prodaja pa tudi knjigo Tina Mudražije o jugoslovanskem nogometu med okupacijo (1941–1945).



Hagia Sofia v Istanbulu (Carigradu), najbolj znana cerkev Islama, je bila nekoč krščanska.


Zgodovinski pregled islamske civilizacije

Dr. Dragan Potočnik je z Orientom in islamom tesno povezan že vrsto let. Raznolike predstave in podobe orientalskih dežel je spoznaval na številnih poteh, ki jih spretno preoblikuje v zgodbe, v katere je ujet izgubljeni čas tega dela sveta.

Predava zgodovino kot izredni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Mariboru, vendar osebne izkušnje in znanost raje nabira v živo. Vsebino knjige Zgodovinski pregled islamske civilizacije. Predstave in podobe o islamu in Orientu sestavlja razlaga o nastanku in velikem obdobju ekspanzije islama, o razcvetu islamske civilizacije, kasnejši kolonizaciji in nastanku držav na obravnavanem območju.

Potočnik v ospredje postavlja prispevke islama v zakladnico svetovne umetnosti in znanosti ter pojasnjuje izročilo islamske civilizacije na področju filozofije, literature, naravoslovja in medicine.

Z bogatim jezikom razpravlja o perzijski civilizaciji, ki jo obravnava celostno in sistematično, istočasno pa njegovo pisanje preveva romantičen duh perzijske lirike.



Prva od štirih knjig

Obsežna snov v znanstveni monografiji Predstave in podobe o islamu in Orientu bo predstavljena v štirih knjigah:

- Zgodovinski pregled islamske civilizacije

- Kultura in umetnost islamskega sveta

- Islam in zahodni svet

- Odgovori na izzive islama.

Namen tetralogije je predvsem prispevati k boljšemu poznavanju Islama, s katerim je še vedno (ali celo vse bolj) povezana velika mera strahu in nezaupanja.

V prvi od štirih knjig o Orientu je tlakovana pot do razumevanja pomembne vzhodne civilizacije, do skrivnosti teh starih kultur in dežel.

Potočnik razkriva znanost in umetnost, zgrajeni na humanističnih idealih in strpnosti. »Popotne izkušnje so me naučile, kako zelo so pomembni razumevanje, spoštovanje in sprejemanje medsebojnih razlik za mirno sobivanje. Le tako se je mogoče upreti predsodkom, netoleranci, nesprejemanju,« pravi avtor.


Jugoslovanski nogomet med okupacijo (1941–1945)

Znanstvenoraziskovalni inštitut dr. Franca Kovačiča je v zbirki Studia historica slovenica izdal knjigo Tina Mudražija Z žogo proto vojni. Jugoslovanski nogomet med okupacijo (1941–1945).

Knjiga mladega zgodovinarja in nogometnega navdušenca Tina Mudražije je prvo delo v slovenskem prostoru, ki sistematično predstavlja zgodovino športnih oz. nogometnih aktivnosti na okupiranem jugoslovanskem prostoru v času druge svetovne vojne.

Kapacitete jugoslovanskega športa so prebivalstvu Jugoslavije dajale na eni strani možnost za kanaliziranje lastnih emocij in frustracij, ter na drugi velik manevrski prostor okupatorskim oblastnim strukturam, da šport izrabijo v propagandne namene in prebivalstvu nudijo neke vrste »poceni zabavo« ter možnost, da vsaj za kratek čas pozabijo na vsakdanje skrbi.

Avtor dokazuje dejstvo, da je nogomet družbeni fenomen, ki je v enem najtežjih in tudi najbolj krvavih obdobij v zgodovini narodov na teh prostorih združeval ljudi različnih nacionalnosti, socialnih slojev, verskih pripadnosti, političnih usmeritev in ekonomskih zmožnosti na enem mestu.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh