Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po napadu na Branka Grimsa: zahteva za varovanje poslancev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 11. 2022 / 06:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2022 / 06:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po napadu na Branka Grimsa: zahteva za varovanje poslancev
Pod zahtevo za varovanje poslank in poslancev se je podpisala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. FOTO: SDS

Po napadu na Branka Grimsa: zahteva za varovanje poslancev

Po petkovem fizičnem napadu na poslanca Slovenske demokratske stranke mag. Branka Grimsa pred poslopjem državnega zbora je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec na predsednico in generalno sekretarko državnega zbora naslovila zahtevo za zagotovitev stalnega varovanja poslancev in poslank.

V zahtevi, naslovljeni na mag. Urško Klakočar Zupančič in Uršulo Zore Tavčar, je Jelka Godec med drugim zapisala, da se je verbalno nasilje, žaljenje in pljuvanje poslank in poslancev, ki je sicer prisotno že dlje časa, močno okrepilo v zadnjih dveh letih. »Večkrat smo na to že opozarjali, vendar so vsi dosedanji (ne)ukrepi, ki jih je sprejel državni zbor, popolnoma neučinkoviti,« opozarja Godčeva.

Poslancem zagotoviti varno pot

Zato v poslanski skupini SDS zahtevajo, da državni zbor nemudoma zagotovi varno pot vsakega poslanke ali poslanca od parkirnega mesta v garažni hiši do vstopa v državni zbor in obratno. Hkrati zahtevajo tudi, da se v najkrajšem možnem času določi in implementira celovita strategija zagotavljanja varnosti v okolici državnega zbora, če pa je pri tem potrebno sodelovanje z drugimi inštitucijami v državi, naj se to tudi stori.


Pobuda in zahtevi

»V soboto sem kljub praznikom na predsednico državnega zbora naslovila pobudo za sklic nujne seje kolegija predsednice, kar omogoča poslovnik, v sredo pa je poslanska skupina SDS nanjo naslovila še zahtevo za sklic kolegija predsednice, v državni zbor pa vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranje zadeve zaradi načrtnega stopnjevanja sovražnosti ter spodbujanja nasilja in napadov proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora,« je pojasnila Godčeva.

Predsednica DZ se strinja

Urška Klakočar Zupančič ji je na zahtevo za varovanje poslancev od državnega zbora do garažne hiše odgovorila, da obžaluje napad na Branka Grimsa in da tudi podpira poslankin predlog, o katerem se bodo pogovorili po počitnicah. V poslanski skupini SDS sicer menijo, da bi bilo to treba storiti takoj, saj da je »skrajni čas, da se končajo pozivi k nasilju, ne glede na to, za koga gre«.

Brez odziva

Jelka Godec je zato v petek pozvala vse poslance, naj stopijo skupaj, izrečejo podporo kolegu Grimsu in poudarijo, da je dovolj nasilja v družbi nad katerim koli državljanom v Sloveniji, a se na pobudo ni odzval nihče. »Pa vseeno še vedno pričakujem čim prejšnjo razpravo in da se na tem področju vendarle nekaj zgodi, v državnem zboru in tudi na ulici,« je še dodala Godčeva.

Nalaganje
Nazaj na vrh