Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Trikrat 'proti' bo jasen signal vladi, da vodi napačno politiko«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 10. 2022 / 17:33
Oznake: Politika, Stranke, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 18:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Trikrat 'proti' bo jasen signal vladi, da vodi napačno politiko«
Vloženih je bilo 157.437 podpisov za referendume. FOTO: SDS

»Trikrat 'proti' bo jasen signal vladi, da vodi napačno politiko«

Trije poslanci Slovenske demokratske stranke (SDS) – Alenka Jeraj, Zvonko Černač in Branko Grims – so danes popoldne v državni zbor vložili skupno 157.437 podpisov za referendum zoper tri »škodljive in slabe zakone, ki jih je sprejela Golobova koalicija«.

Gre za referendume proti politizaciji RTV Slovenija, proti bohotenju birokracije in proti ukinjanju dolgotrajne oskrbe, ki jih je v 35 dneh z overjenimi podpisi podprlo 157.437 državljank in državljanov. Številka je še nekoliko višja kot prejšnji četrtek, ko so v SDS javno najavili, da so bili pri zbiranju podpisov uspešni, to pa zato, ker se je – po Grimsovih besedah – izkazalo, da nekatere upravne enote niso pravočasno obdelale vseh oddanih podpisov.

Černač: Upreti se siromašenju ljudi

»Zbrani podpisi omogočajo volivkam in volivcem, da bodo lahko na referendumu odločali o zavrnitvi treh škodljivih zakonov, ki, vsak na svoj način, siromašijo ljudi. Na referendumu jih je treba z glasovanjem trikrat proti zavrniti in dati jasen signal vladi, da vodi napačno politiko, za katero ni dobila mandata na aprilskih volitvah in ki siromaši slehernega med nami. Temu siromašenju ljudi se je treba upreti,« je ob današnji vložitvi podpisov poudaril Zvonko Černač.


Preprečitev referenduma pomeni konec demokracije

Branko Grims pa je navedel zapis iz učbenika dr. Lovra Šturma, da je referendum edina učinkovita oblika omejitve oblasti: »In za to gre v resnici; za omejitev oblasti. Minule dni, ko je kazalo, da bomo uspeli, se je lepo videlo, kako je naraščala živčnost pri teh, ki so pred letom govorili, da je referendum najvišja oblika demokracije – v tem se z njimi strinjam –, potem pa so njihovi najvidnejši predstavniki v parlamentu zadnje dni razlagali, da se ljudje niti ne znajo odločati, kaj je zanje najbolje, in zato ni dobro, da o čemer koli odločajo na referendumu. Ni res, referendum je pravica, ki jo ima slovensko ljudstvo po ustavi. Vsako omejevanje referenduma je vprašljivo in če se prepreči nek referendum, to pomeni konec demokracije.«

Kdaj bodo referendumi?

V SDS so minuli četrtek napovedali, da bodo storili vse, da bodo čim prej vložili podpise v državni zbor, za kar so imeli sedem dni časa. Zakaj torej tega niso storili prej in s tem ujeli datuma 13. novembra, ko bi bil referendum izpeljan hkrati z (morebitnim) drugim krogom predsedniških volitev? »Poglejte, kakšna količina podpisov je to,« je na novinarsko vprašanje odvrnil Grims.

Še včeraj šteli podpise

In dodal: »Še včeraj, ko sem klical gospoda Sebastjana Apata, ni bil dobre volje, ker je še vedno štel podpise. Preštejte vi 157.437 podpisov, poglejte vsakega, preverite, ali je ustrezen, jih ustrezno sortirajte, spakirajte, pa boste videli, koliko dela je to. Vsem, ki so pri tem delu sodelovali, še enkrat hvala; in vsem, ki so dali svoj podpis, še enkrat iskrena hvala.«

27. november bi bil neracionalen datum

Če so danes vložene zahteve za referendum popolne, mora državni zbor v sedmih dneh z odlokom razpisati referendume, ni pa še znano, kdaj bodo izpeljani. V SDS so prepričani, da bi bilo smiselno, racionalno in gospodarno, če bi jih izvedli na eno od siceršnjih volilnih nedelj (13. november je zamujen, 20. novembra so lokalne volitve), ne pa tudi 27. novembra, ko drugih volitev ni in bi s tem, tako Černač, »po nepotrebnem obremenili davkoplačevalce z dodatnimi stroški«.


Odziv koalicije

V treh koalicijskih strankah so se na današnjo vložitev podpisov odzvali z besedami, da »gre za napad na vlado, za nerazumevanje in spoštovanje izida aprilskih volitev«. Vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic je pri tem izrazil prepričanje, da bo »na referendumih 'trikrat za' tista opcija, ki bo dobila večinsko podporo«, vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec pa je ocenil, da »gre za zlorabo instituta referenduma«.

Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh