Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po podatkih Karitas v Libanonu že 26.000 sirskih beguncev

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 29. 03. 2012 / 13:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po podatkih Karitas v Libanonu že 26.000 sirskih beguncev

Združeni narodi se pospešeno pripravljajo na pričakovani dodatni val prebežnikov.

Vatikan, Karitas in Združeni narodi sosednje države Libanon, Turčijo in Jordanijo opozarjajo na množične prihode beguncev iz Sirije. Kot je minulo sredo poročala švicarska Karitas, je z vojnega območja v sosednje države prebežalo že okoli sto tisoč ljudi. Po podatkih krovne organizacije "Caritas Internationalis" je trenutno zgolj v Libanonu že 26.000 sirskih beguncev. S pomočjo uveljavljenega programa Karitas v omenjeni državi oskrbujejo tri tisoč prebežnikov iz Sirije.

Iz Vatikana so v torek sporočili, da bodo nabirke med bogoslužjem papeža Benedikta XVI. v lateranski baziliki na veliki četrtek namenjene programom Karitas za sirske begunce. Ciljne skupine so predvsem ženske z majhnimi otroki, ki so na begu same, bolni, invalidi ter ranjenci.

Združeni narodi se zato pospešeno pripravljajo na pričakovani dodatni val prebežnikov. Popuščanje sirskemu režimu glede mirovnega načrta posebnega odposlanca Združenih narodov Kofija Anana doslej še prineslo prekinitve spopadov. Vlada in opozicija si med seboj očitata, da nobeni strani ni do sklenitve premirja.

Minulo sredo so bili po navedbah nasprotnikov režima v več mesecev oblegani pokrajini Rastan ubiti trije vojaki. V spopadu med dezerterji in vladnimi četami je šestnajst vojakov in štirje dezerterji utrpelo hujše poškodbe. Iz številnih drugih vasi in mest v provincah Daraa, Idlib, Hama in Homs aktivisti poročajo o napadih vojske predsednika Bašarja al-Asada.

Novo imenovani koordinator Združenih narodov za sirske begunce, Panos Moutzis, je v Ženevi dejal, da v Jordaniji mejo dnevno prečka okoli stopetdeset ljudi. Na mejnih področjih prihaja do presunljivih prizorov: “Nekateri ljudje mejo prečajo preko uradnih prehodov, drugi svoje zatočišče iščejo preko odprtih polj. Vsakdo se poskuša umakniti na varno, po kakršni koli poti mu to pač uspeva”, je pojasnil Moutzis.

Odposlanec Združenih narodov opozarja, da ne sme priti do prekomernega izrabljanja gostoljubja sosednjih držav Sirije. Kot je dejal, po določenem času pripravljenost za pomoč tudi pri najboljši volji popusti. V Jordaniji in Libanonu begunce pogosto sprejmejo zasebniki, v Turčiji pa so pripravili osem šotorskih naselij.

Zaradi negotovega položaja v državi so si številni Sirci v Združenih državah Amerike uredili status begunca. Po izteku vize bodo tako nekaj časa še lahko ostali v državi. Zaradi ‘resne ogroženosti njihove osebne varnosti’ Združene države Amerike trenutno nobenega sirskega državljana ne pošiljajo v domovino.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh