Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po poti Duha Assisija

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 24. 10. 2016 / 20:24
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po poti Duha Assisija

Po poti Duha Assisija

Ob 30. obletnici molitve za mir pregledna razstava v galeriji Družina in nova knjiga asiškega patra Janeza Šamperla.

27. oktobra bo minilo 30 let, odkar je sveti papež Janez Pavel II. v Assisiju zbral verske voditelje z vsega sveta, da bi skupaj molili za mir. Srečanja se je udeležilo prek 150 voditeljev ver, ki častijo enega Stvarnika. Tri dni pred obletnico je asiški molitveni duh zavel v galeriji Družina: nadškof Stanislav Zore je v navzočnosti škofa evangeličanske cerkve, generalnega tajnika islamske skupnosti, redovnih predstojnic in predstojnikov Frančiškovih redov odprl razstavo 30 let Duha Asisija. Razstavo na 34 panojih, ki je pravzaprav slovenska različica razstave iz osrednjega asiškega minoritskega samostana Sacra Convento, je predstavil »asiško slovenski« minorit p. Janez Šamperl.


"Bogve, kakšen bi bil današnji svet, če ne bi bilo molitve za mir v duhu Assisija," odgovarja p. Janez Šamperl, ko ga kdo vpraša, ali Bog ne sliši naših molitev, ko ga prosimo za mir na svetu ... (fotografije K. H.)

Po poti svetega Frančiška - človeka miru in sprave

Da papež Janez Pavel II. leta 1986 ni naključno izbral mesta za medreligijsko molitveno srečanje, je dejal p. Šamperl: »Ni šel ne v Jeruzalem ne v Betlehem ne v Rim. Izbral je sveti kraj, kot je zapisal papež, zaradi svetega človeka Frančiška Asiškega, ki ga vsi poznajo in spoštujejo kot človeka miru in sprave.« Tako se razstava na prvih panojih začne z besedo MIR, zapisano v različnih jezikih, nato pa z letnicama 1209 in 1219 pokaže na svetega Frančiška, ki je, kot je dejal p. Šamperl, s svojim življenjem, miselnostjo, dialoškim odnosom, vero v Boga, odnosom do stvarstva, načinom življenja, mišljenja in delovanja porodil Duha Assisija.

Razstava je zasnovana preprosto – po časovnem zaporedju, letnicah molitvenih srečanj. »In po principu biblie pauperum«, kot je dejal p. Šamperl. V samostanu sacro convento je namreč razstava postavljena v nadstropju velikega križnega hodnika papeža Siksta V., na hodnik pridejo obiskovalci neposredno iz spodnje bazilike, poslikane z Giotovimi in Cimabuejevimi freskami. »Razstava na križnem hodniku samo nadaljuje slikarsko pripoved o zgodovini odrešenja in Frančiškovem življenju – tokrat prek fotografije govori o zadnjih 30 letih dogajanja na svetem kraju.« Poleg fotografij medverskih molitvenih srečanj v Assisiju je slovenska različica razstave v galeriji Družina dopolnjena s fotografijami molitvenih dogodkov vsakega 27. oktobra v različnih Frančiškovih župnijah v Sloveniji; molitev je od vsega začetka z zapisi in različnimi spodbudami spremljala Družina, tako so fotografije povečini iz tednika. Na vsakem panoju je mesto Assisi s »svetim samostanom«, pod sliko pa napis Duh Assisija. Pod tem ima vsak pano molitev ene od religij, molitev pa je označena s povečanim in poudarjenim simbolom tiste religije.

Poleg papežev Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. so asiška molitvena srečanja v 30 letih zaznamovali sveta Mati Terezija, Lech Valensa, Jaser Arafat, Mihail Gorbačov, mnogi Nobelovi nagrajenci za mir. Najpogosteje pa se, kot je povedal p. Šamperl, romarji ustavljajo ob zadnjem panoju, ko pred grobom svetega Frančiška moli papež Frančišek. »Svet še ni spoznal, niti Frančiškovi bratje še nismo doumeli koraka, ki ga je storil papež z izbiro imena Asiškega ubožca. Nujno bi morali nadvse resno vzeti simbolno sporočilo za današnji čas, je dejal p. Šamperl in zaživeti preroške besede svetega Janeza Pavla II., ki je na prvem srečanju v Assisiju dejal: »Mir je prelepo znamenje prihodnosti.«

(več o razstavi v novi tiskani številki Družine)

Razstava v galeriji Družina bo odprta do 18. novembra, vsak dan med 9. in 16. uro, ob sobotah od 8. do 12. ure.


"Zanimivo bi bilo, če bi sedajle drug drugemu povedali, kdaj smo nazadnje molili za mir. Ne pri maši, ne pri skupnih molitvah, ampak kdaj sem jaz osebno nazadnje molil za mir ... Dokler bomo potrebovali toliko spodbud od zunaj, toliko časa ne bomo pravi molivci za mir, ne bomo živeli v polnosti duha Assisija," je ob doprtju dejal nadškof Zore (več o nadškofovem nagovoru v novi tiskani številki Družine)


Prostori galerije Družina so bili premajhni za vse, ki so želeli od blizu spremljati odprtje razstave. Poleg verskih voditeljev štirih največjih verskih skupnosti v Sloveniji so se odprtja udeležili številni redovniki in redovnice ter drugi molivci za mir v duhu Assisija.


Kapucin p. Stane Bešter se je spominjal začetkov molitve za mir pri nas, Frančiškovi bratje in sestre so ta dan prirejali pevsko molitveno srečanje Podaj mi roko.


P. Šamperl je v galerijo Družina poleg slovenskih sobratov iz vseh treh vej Frančiškovih redov (frančiškanov, minoritov in kapucinov) povabil tudi patre minorite iz "svetega samostana" v Assisiju, ki so skrbniki Frančiškovega groba. Patri prihajajo z vsega sveta, v Assisiju pa vsak dan sprejmejo in nagovorijo v različnih jezikih na stotine romarjev.


Frančiškova brata: frančiškan, nadškof Stane Zore in v Assisiju živeč minorit p. Janez Šamperl


"Pater, povejte kaj je duh Assisija? Kje vendar veje ta duh? Ali je to sveti Duh?" Taka in podobna vprašanja dobiva p. Janez Šamperl v Assisiju od romarjev z vsega sveta. Ker navadno ni časa, da bi na dolgo razlagal, ga je "jeza", kot je dejal, pripeljala do vzgiba, da napiše knjigo Duh Assisija. Ob razstavi je knjižica izšla pri založbi Družina, p. Janez je novo knjigo v galeriji Družina tudi podpisoval. "Kar sem doživljal, kar sem bral, kar sem pripovedoval, se mi zdi izjemna in najboljša definicija duha Assisija, ki jo je izrekel Janez Pavel II. : Predno eksplodira katerakoli bomba, se začne vojna v človekovem srcu."


Razstava je zastavljena kronološko, trideset panojev za trideset let. Poleg fotografije je na vsakem panoju še molitev različnih veroizpovedi. "Bratje in sestre, vzemite si čas in pojdite od panoja do panoja na romanje po poti duha Assisija," je vabil nadškof.


Na srečanju v Assisiju leta 1993 je papež Janez Pavel II. prižgal oljenko, plamen pa so škofje in verski voditeji, zbrani takrat na molitvenem srečanju, ponesli po vsem svetu. V Slovenijo je prižgano oljenko prinesel koprski škof Metod Pirih. Iz oljenke, ki jo je prižgal sveti papež leta 1993, je nadškof Zore simbolno prenesel plamen na oljenko, ki bo odslej gorela v galeriji Družina.

VIDEO ODPRTJA RAZSTAVE:


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh