Zapri
Iskanje

Po Sakačevi Poti soli

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 10. 2019 / 08:23
Oznake: Družba, Galerija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 14:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Po Sakačevi Poti soli

Po Sakačevi Poti soli
V četrtek, 17. oktobra, je svoja dela v galeriji Družina v Ljubljani na ogled postavil Milo Sakač.

V četrtek, 17. oktobra, je svoja dela v galeriji Družina v Ljubljani na ogled postavil Milo Sakač. Razstavo je poimenoval Pot soli. Na odprtju je o njegovem delu spregovorila likovna kritičarka Magdalena Getaldić.

Potujoče razstave Mila Sakača pod skupnim imenom Mind Hunter so se začele na Dunaju, v Budimpešti in se nadaljujejo v Ljubljani. Zajemajo različne koncepte, cikluse in pristope v avtorjevem umetniškem izražanju.


Dogodek je povezovala Manica Ferenc, ki je na kratko predstavila umetnikovo pot. 

Poglabljanje v problematiko slikarskih oblik in barv

Tokratni razstavljavec ustvarja v različnih tehnikah od akvarela, akrila, kombinirane tehnike, tuša, oglja, kolaža in druge.


Milo Sakač in likovna kritičarka Magdalena Getaldić

»Zgradba njegovih slik je zaznamovana z raznovrstnimi štirikotniki, iz abstraktnega ozadja naplavljenih kvadratov, s katerimi celota posamezne umetnine deluje presenetljivo kontemplativno. Iz globin izhajajoča slikarska ekspresivnost razkriva bistvo takšne izrazne moči njegovih del. Njegova značilnost niso aktualni slikarski ali tematski trendi, temveč poglabljanje v problematiko slikarskih oblik in barv,« je povedala likovna kritičarka. »Njegove umetnine odlikujejo globoke, barvno poudarjene kompozicije, v katerih sleherno prvino in potezo zaznamuje poudarjanje izstopajočih oblikovnih značilnosti.«

Pristopi

Pri svojem delu uporablja različne pristope: »V prvem pristopu barve v posameznih umetninah bledijo, se razlivajo, medtem ko močnejše strukture gradi z lazurnimi nanosi, ki se tu in tam razsipajo. V drugih postopkih se močnejše strukture druga z drugo zlivajo in se prežemajo, da bi s tem ustvarile gosto barvno snov za temeljno gradbeno prvino slike.«Kot je povedal Sakač sam, so slike, razstavljene v galeriji Družina, nastale v zadnjih treh letih. »Akrili so nastali letos poleti, druga dela pa so nastala v razponu od enega do treh let in os del tega koncepta.«


Odprtje sta glasbeno pospremila Joana Gonzales Subira in Jošt Lampret.

V njih prevladujejo »nova slikarska poetičnost, izrazitejše barve, medtem ko njegove gostobarvne ekspresivne umetnine zaznamuje problematika oblikovnih značilnosti slikarstva,« je umetnikova dela opisala Magdalena Getaldić in ob koncu dodala, da se umetnik z odpravljanjem vsakršne pomenske konotacije »osredotoča na živahen kolorit in teksturo, s čimer raziskuje meje svojega slikarskega obzorja«.

Zakaj Pot soli?

Na to Maničino vprašanje je Milo Sakač odgovoril preprosto: »Bil sem v Omišu in tam je morje. Praktično. Težko si izmišljam imena slik, vendar je že laže. Ime Mind hunter se mi je zdelo zanimivo, ker gre za sanje in spomine, kar se da lepo navezovati.«

Milo Sakač se je rodil leta 1963 v Čakovcu, osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Sloveniji, diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu. Svojo poklicno pot je začel kot arhitekt, hkrati pa je slikal in leta 2017 odprl slikarski atelje na Dunaju, poleti živi in dela v Omišu. Je član skupine Q202 Leopoldstadt Dunaj. To je njegova prva razstava v Ljubljani.

Foto: Tatjana Splichal

Več v videoposnetkih. 

1. del:2. del:


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh