Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po Slomškovi romarski poti od Sloma do Olimja

Za vas piše:
J. P.
Objava: 27. 11. 2022 / 05:00
Oznake: Cerkev, Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2022 / 23:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po Slomškovi romarski poti od Sloma do Olimja
Romarji so bili hvaležni Bogu za lepo vreme in dobro vzdušje skozi ves dan. FOTO: FB Društvo Slomškova romarska pot

Po Slomškovi romarski poti od Sloma do Olimja

Na rojstni dan blaženega Antona Martina Slomška, ki se je rodil 26. novembra 1800, torej pred natanko 222 leti, je Društvo Slomškova romarska pot v sodelovanju s celjskim Domom sv. Jožef izpeljalo pohod od Sloma do Olimja.

Na Slomškovo romarsko pot so se udeleženci podali že zjutraj izpred Slomškove rojstne hiše na Slomu pri Ponikvi, ki so si jo na kratko ogledali in prejeli blagoslov. »Lepa sobota je pred nami,« so si tedaj obetali. In res je bila. Pot jih je vodila, delno po stari rimski cesti, do Šmarij pri Jelšah, kjer so si ogledali čudovito obnovljeno cerkev, prek znamenite Kalvarije so se povzpeli do cerkve sv. Roka in se nato spustili v dolino do Zibike in cerkve sv. Jerneja, ki je v pisnih virih prvič omenjena leta 1405 kot podružnica pražupnije Ponikva.


Po krajšem vzponu do cerkva sv. Ane in Matere Božje na Tinskem so se spustili v dolino Tinskega potoka in po vzponu po gozdni cesti premagali okrog 300 višinskih metrov do Rudnice. Zadnji spust jih je popeljal do Olimja, kjer so pot zaključili z ogledom samostana in znamenite lekarne. Hoje na 22 kilometrov dolgi poti je bilo za približno sedem ur. »Lep dan je za nami. Hvala Bogu za lepo vreme in dobro vzdušje skozi ves dan. Noge so bile že malo težke, ampak kjer je volja, gre vse,« so zapisali v Društvu Slomškova romarska pot.

Kupi v trgovini

Anton Martin Slomšek (1800-1862)
Svetniki
2,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh