Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po Sloveniji: kot že lani Tadej Pogačar premočan za vse!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 06. 2022 / 20:59
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2022 / 21:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po Sloveniji: kot že lani Tadej Pogačar premočan za vse!
Tadej Pogačar je skupno trofejo potrdil z zmago v zadnji etapi. FOTO: TW Tadej Pogačar

Po Sloveniji: kot že lani Tadej Pogačar premočan za vse!

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je postal peti tekmovalec v zgodovini dirke po Sloveniji, ki se je dokopal do dveh skupnih zmag. To se mu je posrečilo v dveh zaporednih letih, lanski trofeji je danes dodal še letošnjo.

Današnja zadnja, peta etapa je kolesarsko karavano vodila po 155,7 kilometra dolgi trasi od Vrhnike do Novega mesta z enim izrazitim vrhuncem, dvokilometrskim vzponom na Trško goro z 9-odstotnim povprečnim naklonom in nato spustom po ozki cesti do Novega mesta.

Druga etapna zmaga letos

Tadej Pogačar je imel pred zadnjo etapo v skupni razvrstitvi tri sekunde naskoka pred moštvenim kolegom pri UAE Emirates, Poljakom Rafalom Majko. Danes je časovno zalogo zadržal in oplemenitil z etapno zmago, drugo na letošnji slovenski pentlji – pred tem je konkurenco že ugnal tudi na Celjskem gradu.

IZIDI 5. ETAPE: 1. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 3;42:35, 2. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious, oba Slo) – v času zmagovalca, 3. Rafal Majka (Pol, UAE Emirates) + 0:03, 4. Luka Mezgec (BikeExchange Jayco) 0:26 … 12. Domen Novak (Bahrain-Victorious, oba Slo) – isti čas.

Najmočnejši v ciljnem šprintu trojice

Danes je bil 23-letni as najmočnejši v ciljnem šprintu trojice, v kateri sta bila še Majka in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). S tem je vpisal svojo tretjo etapno zmago doslej na dirki po Sloveniji. V končni razvrstitvi je Poljaka odpravil za 12 sekund, tretjeuvrščenega Domna Novaka (Bahrain-Victorious) pa za dobri dve minuti in pol.

Nagrada za trud moštvenih kolegov

»Šli smo branit zeleno majico, bilo je težko. Na koncu sem dal vse od sebe, želel sem nagraditi delo vseh moštvenih kolegov. Z Matejem sva se pogovarjala zlasti o tem, da ne bomo tvegali do šprinta, na koncu sem bil močnejši,« je v prvi izjavi za TV Slovenija dejal Pogačar.

Odlična priprava za Tour

»Imamo vrhunsko ekipo, zato grem lahko na Tour z dvignjeno glavo. To je bila zagotovo odlična priprava zanj. Odprli smo pljuča, pretegnili noge, preverili hitrost in se navadili vožnje v skupini,« je še komentiral mladi Slovenec.

KONČNI VRSTNI RED: 1. Tadej Pogačar 19;18:09, 2. Rafal Majka 0:12, 3. Domen Novak 2:32, 4. Vincenzo Albanese (Ita, Eolo-Kometa) 2:42 … 14. Matej Mohorič 6:30, 20. Luka Mezgec 14:09, 21. Jaka Primožič (Slo) 14:11, 29. Jan Tratnik (Slo, Bahrain-Victorious) 18:46.

Niso se preveč utrudili

»V petih dneh se nismo preveč utrudili, ravno prav, da se še malo spočijemo, opravimo nekaj treningov in smo pripravljeni za francosko pentljo,« je še dodal Pogačar, vodilni kolesar lestvice UCI (Mednarodne kolesarske zveze).

Predsednikova čestitka

Po zmagi je Tadej prejemal čestitke od vsepovsod. »Čestitke Pogačarju, direktorju dirke in vse organizatorjem ter gledalcem za super predstavo Slovenije,« je med drugimi zapisal slovenski predsednik Borut Pahor.

Nalaganje
Nazaj na vrh