Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po šmarnem dnevu goduje sv. Rok

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 08. 2014 / 12:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po šmarnem dnevu goduje sv. Rok

Po šmarnem dnevu goduje sv. Rok

Sveti Rok je zavetnik kožnih bolezni, starostnih tegob in vseh, ki pri svojem delu uporabljajo ostro orodje (šivilje, tesarji, žanjice).

Dan po Marijinem vnebovzetju praznuje sveti Rok. Če bi iskali njegov življenjepis, bi težko kaj našli, vsi pa omenjajo, da je zdravil bolnike s kugo, katere se je nalezel tudi sam. Vendar ni hotel biti nikomur v breme, zato se je zatekel v osamljeno zatočišče sredi gozda, kjer sta zanj skrbela angel in pes, ki mu je nosil kruha. Rok je ozdravel in se vrnil v rodno francosko mesto Montpellier. Zaradi bolezni ga niti sorodniki niso prepoznali, imeli so ga za ovaduha, zato so ga vrgli v ječo, kjer je tudi umrl.

Sveti Rok je zavetnik kožnih bolezni, starostnih tegob in vseh, ki pri svojem delu uporabljajo ostro orodje (šivilje, tesarji, žanjice). Nekoč so si ti obrtniki na dan svetega Roka vzeli prosto.

V ljubljanski nadškofiji mu je posvečenih okrog 20 cerkva, mariborski 4, v koprski pa 4 župnijske in 3 podružnične cerkve. Roka pa slovesno praznujejo tudi v Selu na Vipavskem, čeprav je tamkajšnja cerkev posvečena sv. Mihaelu, v njej pa je shranjen dragocen baročni križ z zavetnikom vasi sv. Rokom.

Nekaj je pri nas tudi romarskih poti, na Hrvaškem pa je sveti Rok celo deželni zavetnik.

V Brežicah, blizu hrvaške meje, je vsako leto množičen shod pri cerkvi svetega Roka, na katerega priroma veliko vernikov iz Hrvaške. Letos župnija praznuje 250-letnico cerkve, posvečene temu zavetniku. Praznovanje bo trajalo tri dni. Na šmarni dan bosta ob 19. uri Rokovo žegnanje in maša, ki jo bo daroval grkokatoliški duhovnik Gorazd Bastašić. Pri bogoslužju bo blagoslovil zdravilne rože, verniki pa bodo obnovili posvetitev slovenskega naroda Božji materi Mariji. Na Rokov god bodo maše ob 6., 7., 8., 9., 10. in 19. uri. Ob desetih jo bo vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Slovesno bo tudi na Rokovo nedeljo, ko bodo maše ob 6.30 ter ob 8., 10. in 19. uri. Ob 10. uri bo maševal novomašnik iz župnije Cankova v Prekmurju, ki ima že dekret za kaplana v Ljutomeru, Zoran Car.

V Šmarjah pri Jelšah bodo trije romarski shodi: prvi v petek, 15. avgusta, ob 17. uri, drugi v soboto, ko bo več maš (ob 7., 8., 9., 10. in 18. uri). Slovesno mašo ob 10. uri bo daroval škof dr. Jožef Smej. Tretji romarski shod pa bo v nedeljo ob 10.30 z blagoslovom pšenice.


Podružnična cerkev sv. Roka v Šmarju pri Jelšah. Foto: Andrej Praznik

Včasih so ostareli romali k sv. Roku v Dravlje in ga prosili za pomoč pri premagovanju starostnih tegob. Letos bodo v soboto maše vsako uro od 6. dalje, popoldne pa ob 17. in 19. uri. Dopoldne bo v cerkvi sv. Roka bo priložnost za tiho molitev pred Najsvetejšim, med popoldanskima mašama pa srečanje vernikov ob znamenju sv. Roka ob Celovški cesti. V nedeljo so maše kot običajno, vabljeni pa ste še na Rokov sejem s tradicionalno razstavo in prodajo izdelkov domače obrti ter na kulturni program, ki se bo začel ob 15. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh