Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po smrti 80-letnice v Medicorju dr. Metka Zorc zavrača vse očitke

Za vas piše:
J. P.
Objava: 09. 05. 2024 / 15:31
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2024 / 15:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po smrti 80-letnice v Medicorju dr. Metka Zorc zavrača vse očitke
Smrt 80-letne bolnice je bila posledica napredovanega obolenja srca in ne postopanja ekipe, ki jo je zdravila, poudarjajo v Medicorju. FOTO: Unsplash

Po smrti 80-letnice v Medicorju dr. Metka Zorc zavrača vse očitke

Na medijsko poročanje o primeru 80-letnice, ki je umrla po posegu na srcu v MC Medicor Slovenija v Izoli, se je z izjavo za javnost, v kateri dogajanje zadnjih dni ocenjuje za sistemsko gonjo zoper Medicor, odzvala tudi njegova ustanoviteljica prof. dr. Metka Zorc, ki vse obtožbe zanika.

Po poročanju Pop TV je Ministrstvo za zdravje v primeru smrti 80-letne gospe odredilo sistemski nadzor, saj hčerki pokojne medicinskemu centru očitata več nepravilnosti, in k strokovnemu nadzoru pozvalo tudi Zdravniško zbornico Slovenije in Zbornico zdravstvene in babiške nege.

Kaj se je zgodilo?

Bolnica, 6. oktobra lani operirana na srcu, je približno 12 ur po posegu izkrvavela in umrla. Njeni hčeri sta se večkrat sestali z vodstvom bolnišnice in osebjem, zahtevali pojasnila o zdravljenju, a bili po lastnih besedah deležni neprimernega odnosa. Po njunem, glede na dokumentacijo, operacija ni bila nujna, riziko smrti pa da je bil večji, kot je bil predstavljen bolnici. Medicorju sta še očitali, da 7 oseb, ki so sodelovale pri njenem zdravljenju, ni bilo vpisanih v zborničin register oziroma ni imelo licenc.

Brez licenc

Kot je STA povzela poročanje medijev, je Zbornica zdravstvene in babiške nege potrdila, da pri operaciji navzoča perfuzionista nimata ustrezne licence oziroma nista vpisana v register izvajalcev zdravstvene nege, ravno tako ne več drugih zaposlenih. Licence naj ne bi imela niti zaposlena, prisotna v operacijski dvorani kot nesterilna operacijska medicinska sestra, v postopu vpisa v register je sestra, ki je med operacijo delala na oddelku, na operativnem protokolu je bil tudi anestezijski tehnik, ki ni vpisan v register.

2500 € kazni in 10 odločb

Po poročanju Pop TV je zdravstveni inšpektorat Medicorju zaradi nepravilnosti izrekel za 2500 evrov kazni in izdal 10 odločb o prepovedi samostojnega opravljanja dela v zdravstveni dejavnosti do vpisa v register v dejavnosti zdravniške in babiške nege. Za 8 posameznikov pa je bilo ugotovljeno, da pogoja vpisa v register ne izpolnjujejo že od leta 2018.

Orkestrirana gonja

Da gre zadnje dni za orkestrirano gonjo proti MC Medicor Slovenija, pri čemer se izrablja smrt 80-letne bolnice, ki je posledica napredovanega obolenja srca in ne postopanja ekipe, ki jo je zdravila, je v izjavi za javnost poudarila ustanoviteljica in še vedno »srce in glava« Medicorja akad. prof. dr. Metka Zorc, ki je s celotno ekipo zelo žalostna ob smrti gospe in je svojcem že takoj izrazila sožalje, ponovno pa ga izreka prek medijev.

Bolezen močnejša od želja in medicinskih zmožnosti

»Hudo nam je za vsakega bolnika, ko se zdravljenje ne izide po naših željah. Zdravimo po principih najsodobnejše medicinske kardiološke stroke in vrhunski strokovnjaki so storili vse, da bi 80-letna gospa ozdravela. Žal pa je bila bolezen močnejša od naših želja in medicinskih zmožnosti,« je zatrdila Zorčeva in se obregnila ob prispevek v oddaji 24ur na Pop TV, ki da je poln neresnic, ki se jih poslužujeta hčerki pokojne, ki so ji reševali življenje.

Kritična koronarna bolezen

Kot pojasnjuje Zorčeva, se je gospa pred sprejemom na bolniški oddelek MC Medicor Izola zdravila v kardiološki ambulanti v Ljubljani. Zaradi bolečin v presnem košu so jo poslali v bolnišnico, da bi ji naredili invazivno diagnostiko – koronarografijo. Pri slikanju ožilja so ugotovili kritično koronarno bolezen s stenozo debla leve koronarne arterije, ki je smrtna diagnoza.

Indikacija za operativno zdravljenje

Po natančnem pregledu in kardiokirurškem konziliju je bila, nadaljuje dr. Metka Zorc, postavljena indikacija za operativno zdravljenje, ki pri taki bolezni rešuje življenje. Gospe so razložili resnost obolenja in ji, kot vsakemu bolniku, v razgovoru s kirurgom predstavili tudi »posnetek« preiskave. Gospa je s podpisom pri polni zavesti pristala na operativno zdravljenje.

Ustanoviteljica MC Medicor Slovenija prof. dr. Metka (Marjeta) Zorc. FOTO: Tatjana Splichal

Ruptura

»Zdravljenje je potekalo brez zapletov, kirurški poseg je bil izveden strokovno dobro in učinkovito. Gospa je bila v stabilnem stanju, sprejeta na intenzivni oddelek, kjer naj bi nadaljevala zdravljenje. Po operativnem posegu pa je prišlo do rupture – razpoke srca v področju, prizadetem zaradi maščobne degeneracije srčno-mišičnega tkiva. To je zelo posebna bolezen in stanje je bilo zaradi masivne krvavitve kljub takojšnji ponovni intervenciji nerešljivo. Na to je pokazal tudi izvid obdukcije,« razloži Zorčeva.

Obducent: brez pripomb

Obducent je ugotovil, da je bilo operativno zdravljenje izvršeno brez pripomb, aortno-koronarne premostitve so bile prehodne in popolnoma korektno izvršene. Histološka analiza tkiva srca pa je pokazala vzrok razpoke. Kot je pojasnila Zorčeva, je operativno zdravljenje opravil primarij dr. Miladin Đorđević, izjemen kardiovaskularni kirurg, ki po Evropi slovi po odličnih rezultatih zdravljenja. V strokovnem svetu je zlasti poznan njegov rezultat iz leta 2020, ko mu ob 297 operacijah izjemno težkih bolnikov ni umrl nihče.

Zdravljenje potekalo korektno

»Medicinsko dokumentacijo o zdravljenju gospe sem že pred meseci posredovala predsedniku Mednarodnega strokovnega nadzornega sveta MC Medicor prof. dr. Robertu Favaloru, ki je podal strokovno mnenje, da je zdravljenje potekalo korektno, žal pa je bolezenski proces, ki je specifičen, zajel tudi srčno mišico, kjer je nastala razpoka,« je razložila Zorčeva.

Podobni primeri bolezni

Dodala je, da je podoben primer bolezni opisan v svetovni literaturi z vsemi dokumenti in histološkimi analizami, ki so povsem identični analizi tkiva 80-letne gospe, obenem obstajata še vsaj dve analizi v svetovni strokovni literaturi, ki opisujeta podobna stanja. Iz primerov in obdukcijskega lista je razvidno, da je bolezen pri 80-letnici napredovala in da tudi z vsem znanjem in strokovnostjo niso mogli rešiti življenja.

Prek 330.000 obravnav v 20 letih

Zorčeva opozarja, da se ob medijskem poročanju ne pokaže Medicorjevih rezultatov, ki so na ravni najboljših evropskih medicinskih centrov. V ambulantah Medicor so imeli v 20 letih prek 330.000 obravnav, v ustanovi MC Medicor Slovenija, ki deluje v prostorih izolske bolnišnice, pa so v tem času zdravili nad 51.000 posegov, od tega je bilo 4985 bolnikov (iz Slovenije) operiranih na odprtem srcu.

Mednarodno izpostavljeni izjemni rezultati zdravljenja

»Rezultati našega dela, ki so transparentni in vsem dostopni, kažejo, da je 30-dnevna smrtnost v 20 letih 2-odstotna, v letu 2023 (torej v času, ko je bila operirana 80-letna gospa), pa 1-odstotna. Riziko operativnega zdravljenja pred posegom pregledno in natančno razložimo tudi bolniku, ki potrebuje naše zdravljenje, z njim smo pred posegom seznanili tudi 80-letno gospo,« je zagotovila Zorčeva. Izjemni rezultati zdravljenja v MC Medicor so jasno prikazani na mednarodnih kongresih in v strokovnih znanstvenih publikacijah.

Očitek o (ne)znanju slovenščine

Dr. Metka Zorc odgovarja še na očitek o (ne)znanju slovenščine pri nekaj medicinskih sestrah in medicinskih tehnikih: od 160-članske ekipe jih 10 ni imelo opravljenega izpita iz slovenskega jezika na nivoju B2, ki ga za vpis v register zdravstvene nege zahteva Zbornica za zdravstveno in babiško nego. Vseh 10 dela pod nadzorom in ne sodeluje neposredno v procesu zdravljenja bolnikov, pojasnjuje.

Vzrok ni neizpolnjevanje strokovnih kriterijev

»Vzrok, da niso vpisani, ni neizpolnjevanje strokovnih kriterijev, temveč izpit iz slovenskega jezika na nivoju B2. Pred februarjem 2023 so vsi večkrat poskušali opraviti izpit na nivoju C1, ki je bil dotlej pogoj za vpis v register in je bil na izjemno visoki ravni, ki je danes ne bi opravil marsikateri Slovenec z akademsko izobrazbo. Vsi od naštetih pa imajo izpite iz slovenščine na nivoju A1, šest od njih je v zadnjem letu že opravilo pogoje in so v postopku vpisovanja v register,« je izjavo sklenila Zorčeva.

Nalaganje
Nazaj na vrh