Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Če je sv. Jurij ostal zvest krščanstvu, tudi za ceno življenja, mu želim slediti«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 22. 04. 2023 / 17:40
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2023 / 17:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Če je sv. Jurij ostal zvest krščanstvu, tudi za ceno življenja, mu želim slediti«
Jurij Zadnik, župnik v Ivančni Gorici goduje 23. aprila na god sv. Jurija. FOTO: Arhiv Družina

»Če je sv. Jurij ostal zvest krščanstvu, tudi za ceno življenja, mu želim slediti«

Danes, 23. aprila goduje rimski vojak mučenec in svetnik sv. Jurij, rojen okoli leta 275 do 280 našega štetja. V Sloveniji je med pogostejšimi moškimi imeni, ime Jurij na 80. mestu. Ime je bilo v preteklosti zelo popularno in ostaja tako tudi v novejših časih v vseh narodih in z veliko izpeljankami.

Ne glede na to, da je večina podatkov o svetem Juriju zavitih v številne legende, pa je bil vseskozi, zlasti po zaslugi križarjev, eden najbolj češčenih svetnikov v »starem« krščanskem svetu. 

Sveti Jurij ni le cvetni maj,
sveti Jurij je svoboda
in življenje in moč in priroda,
in tema le zimski bil zmaj…

(po J. M. Aleksandrov)

O svojem zavetniku nam je spregovoril duhovnik Jurij Zadnik iz župnije Ivančna Gorica.

V čem vidite največjo podobnost s svetnikom, po katerem nosite ime? Kako vam je svetnik, po katerem nosite ime, v zgled?

Sv. Jurij velja za pogumnega bojevnika. Mogoče nanj spominjam z nekoliko nadstandardnimi zunanjimi dimenzijami. A sem imel še v vojaški knjižici uradno ime Jurček. Tako ali v podobni domači izpeljanki so me mnogi klicali tudi še pozneje. Če je podobnost s svetnikom v sočutju in želji po preprostosti, sem na to ponosen. Sicer pa sv. Jurij spada med bolj priljubljene svetnike zaradi zvestobe in poguma. Pogosto tudi sam komu voščim prav ti vrlini v osebnem življenju. In tudi sam želim vedno znova obnavljati zvestobo Bogu in Cerkvi, saj je tukaj rešitev zame, za naš narod in za ves svet. Danes smo priče stalnim prilagajanjem, žal tudi vrednot in smotrov, ki pa jih pač ne moremo menjavati poljubno. Če je sv. Jurij ostal zvest krščanstvu, tudi za ceno življenja, mu želim slediti. Za to pa je potreben tudi pogum, ki je pri svetniku vzbudil toliko spoštovanja in občudovanja, da je še danes tako privlačen.

Če je sv. Jurij ostal zvest krščanstvu, tudi za ceno življenja, mu želim slediti. (Jurij Zadnik)

Na Slovenskem mu je posvečenih kar 75 cerkva, od teh 39 župnijskih. Po njem so imenovani tudi številni kraji (Šenčur, Šentjurij, Šenturška gora). Kaj menite, zakaj je ta svetnik na Slovenskem tako priljubljen?

Odgovor na priljubljenost je verjetno ta, ki jo prej omenjam. Prav zato smo, čeprav majhen narod, kljubovali vsemogočim »zmajem« in bomo tudi v prihodnje, dokler ostajamo pogumno zvesti svojim koreninam. Sem pa tudi sam iz župnije, ki je posvečena sv. Juriju na Čatežu ob Savi. Osebno ime pa so prejeli tudi mnogi znani Slovenci in pomembne osebnosti v zgodovini človeštva. Tudi sedanji papež nosi njegovo krstno ime.

Sv. Jurija upodabljajo kot močnega, mladega moža v viteški opravi na belem konju. FOTO: Arhiv Družina 

Tudi sami ste, podobno kot zavetnik Jurij, sledili Jezusovemu klicu. Kje še vidite stične točke z vašim nebeškim zavetnikom?

Ne vem, koliko je tega na zavedni ravni, vsekakor pa mi je blizu skrb za človeka, še zlasti, ko se ta znajde v ranljivosti, stiski ali ponižanju. Ostajati neustrašen v boju za dobro in lepo.

Na priprošnjo sv. Jurija naj si vsak izprosi tisto sulico, ki bo v boju s hudim v danem trenutku, najučinkovitejša. Vsak je v ta boj poklican na svoj način. (Jurij Zadnik) 

Ime Jurij je bilo v preteklosti zelo priljubljeno in ostaja tako tudi v novejših časih v vseh narodih in z veliko izpeljankami. Ali ste v času svoje duhovniške službe krstili veliko soimenjakov?

Soimenjakov sem nekaj gotovo krstil. Prav zadnji vpis novokrščenca v naši krstni knjigi župnije Ivančna Gorica, nosi ime Jurij. Mogoče je moje ime pri kakih starših posredno celo vplivalo na izbiro imena svojemu otroku.

Sveti krst. FOTO: Osebni arhiv 

Ime Jurij pomeni tudi »poljedelec in kmetovalec«. Ste se v preteklosti ukvarjali s poljedelstvom ali kmetovalstvom? Kako lahko sv. Jurij nagovarja sodobne kmete?

Sam sem doma iz majhne kmetije in sem bil ves čas tesno povezan z delom na zemlji. Gotovo je svetnik lahko tudi danes navdih. Ob njegovem godu bo v našem župnijskem listu Krmar, tudi zapis naše domače pisateljice, ki deloma opisuje tudi moje izkušnje: »V grščini se Jurij imenuje Georgius in pomeni tistega, ki orje zemljo, je torej orač. Oranje je bilo od nekdaj pomembno opravilo. Oralo je bilo moško orodje, ki se ga ženska ni smela dotakniti. Sinu je bilo v čast in veselje, ko ga je oče učil orati. Ko so konec 19. stoletja pri nas na veliko slovenili imena, je Jurij postal Oroslav. Vsako leto znova se veselimo njegovega godu, saj je tedaj konec neplodnega obdobja in kmetje spet zaorjejo zemljo.«

Po ljudskem koledarju pomeni jurjevo začetek pomladi in zato so ta dan še posebno slavili.

Kaj menite, da je največji zmaj sodobnega časa in kaj naj bo naša sulica v boju z njim?

Sv. Jurij ostaja med nami predvsem kot simbol boja proti zlu. Predstavlja nenehni človekov boj s silami teme in greha, ki ga pooseblja zmaj. Kdo bi ga ne občudoval, viteza na konju, ki s sulico prebode zmaja ter reši mesto strašnega krvnega davka?! Po krstu smo vsi poklicani v ta boj proti grehu, ki je počelo vsega zla. Sulice pa je predstavil že »strokovnjak za bojno opremo« sv. Pavel: Vero, upanje in ljubezen. Na priprošnjo sv. Jurija pa naj si vsak izprosi tisto sulico, ki bo v boju s hudim v danem trenutku, najučinkovitejša. Vsak je v ta boj poklican na svoj način.

Nalaganje
Nazaj na vrh