Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po vojaških neuspehih ruske sile uničujejo civilno infrastrukturo

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 19. 09. 2022 / 13:02
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2022 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po vojaških neuspehih ruske sile uničujejo civilno infrastrukturo
FOTO: Defense of Ukraine/Twitter

Po vojaških neuspehih ruske sile uničujejo civilno infrastrukturo

Po večmesečni stagnaciji ruske sile v zadnjih tednih ozemlje predvsem izgubljajo. Več kot očitno je, da s sedanjo vojaško močjo te vojne ne morejo zmagati. Zato se v teh dneh osredotočajo na uničevanje civilne infrastrukture, s katerim želijo zbiti ukrajinsko moralo. Zlovešče čase napoveduje tudi svarilo ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je Rusijo opozoril pred morebitno uporabo jedrskega orožja.

Medtem ko svet z grozo spremlja odkritje množičnega grobišča pri mestu Izjum, v katerem je bilo od pomladi pokopanih več sto ljudi, frontna črta ne miruje. Ruska vojska je bila tako že skoraj popolnoma izrinjena iz regije Harkov in se pripravlja, da bo skušala osvoboditi tudi sosedni Lugansk. Ukrajinske enote naj bi se ob koncu tedna uspešno prebile na vzhodni breg reke Oskil, ki predstavlja pomembno strateško zaporo za prehod v omenjeno regijo.

Ofenziva se ne bo ustavila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljskem večernem nagovoru potrdil, da nameravajo ponovno zavzeti vsa ozemlja, ki jih je zasedla Rusija: "Morda se komu zdi, da smo po seriji zmag nekoliko utihnili," je dejal Zelenski in nadaljeval, da se ukrajina pripravlja na osvoboditev mest Herson, Mariupol in Melitopol.

Analitiki ocenjujejo, da so ukrajinske sile od začetka septembra osvobodile že več kot 6000 kvadratnih kilometrov zasedenega ozemlja in so trenutno v silovitem naletu. Kot kaže, Rusija proti ukrajinskim napadom trenutno nima učinkovite protiobrambe, kar pa ne pomeni, da ne kaže svoje vojaške moči.

Na udaru je civilna infrastruktura

Rusija je v preteklih dneh napadla številne cilje na ukrajinski energetski infrastrukturi. Njene tarče so elektrarne, transformatorske postaje in rečni jezovi. Zaradi poškodb pa je večkrat prekinjena oskrba z elektriko, plinom in vodo.

Po večtedenskem obstreljevanju jedrske elektrarne v Zaporožju je ruska vojska danes napadla še območje druge največje ukrajinske jedrske elektrarne Pivdenoukrajinsk.

Ukrajinski jedrski operater Energoatom je sporočil, da je raketa padla 300 metrov stran od jedrskih reaktorjev, pri čemer je poškodovala zgradbe in zaustavila del hidroelektrarne v kompleksu. Kot so sporočili iz elektrarne, na reaktorskih zgradbah sicer ni škode, prav tako eksplozija ni zahtevala žrtev med osebjem.

Ob tem se na zahodu pojavlja strah, da se bo Rusija poslužila še nekaterih drugih umazanih prijemov, morda celo uporabe taktičnega jedrskega orožja Pred tem je v nedavnem intervjuju za televizijsko mrežo CBS posvaril tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal da bi takšen ukrep "spremenil podobo vojne kot karkoli po drugi svetovni vojni".

Ruske sile izgubljajo premoč v zraku

Po podatkih britanskih obveščevalcev naj bi imela Rusija v zadnjih desetih dnevih občutno manjšo premoč v zraku, saj je izgubila kar štiri bojna letala. Kot ocenjujejo, obveščevalci, naj bi bile ruske izgube predvsem posledica večjih tveganj, ko poskušajo zagotoviti tesnejšo podporo umikajočim se silam, prav tako pa ni izključeno, da so piloti zaradi hitro se spreminjajočih razmer na bojišču preprosto zašli na sovražnikovo ozemlje.

Kremelj zanika pokol v Izjumu

Iz Kremlja pa so se danes odzvali na obtožbe, da so ruske enote blizu mesta Izjum zagrešile strahovit vojni zločin. V množičnem grobišču so tako našli že več kot 400 trupel.

Vendar v Kremlju kljub dokazom o mučenju pobitih vztrajajo, da gre pri tem za enak scenarij kot v Buči: "To je laž in seveda bomo branili resnico v tej zgodbi," je novinarjem zagotovil tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Nalaganje
Nazaj na vrh