Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po volitvah županov: čarodej, celjski socialist, poslanec ...

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 12. 2022 / 13:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2022 / 14:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po volitvah županov: čarodej, celjski socialist, poslanec ...
Včeraj so župan(j)e dobili še v 47 občinah. FOTO: Lojze Kozar/arhiv Družine

Po volitvah županov: čarodej, celjski socialist, poslanec ...

Včeraj je preostalih 47 slovenskih občin, v katerih razplet županskih volitev še ni bil odločen po novembrskem prvem krogu, vendarle dobilo še 41 županov in 6 županj.

Tudi po drugem krogu županskih volitev je najuspešnejša stranka po številu izvoljenih županj in županov ostala Slovenska ljudska stranka. Resda je poslabšala rezultat izpred štirih let, a vseeno zadržala 15 županskih sedežev, dva je osvojila tudi v drugem krogu.

SLS, SD, SDS, NSi ...

V včerajšnjem drugem krogu so bili sicer najuspešnejši Socialni demokrati s še štirimi župani, skupno so se tako povzpeli na čelo v 14 slovenskih občinah, sledita pa Slovenska demokratska stranka (12 županj in županov, od tega 1 v drugem krogu) in Nova Slovenija – krščanski demokrati (11 županj in županov, vsi v prvem krogu).

Še dva župana Svobode

Gibanje Svoboda je v drugem krogu vpisalo še dva župana in je skupaj pri treh, med strankami, uveljavljenimi po vseh državi, imata po en mandat tudi še Liberalna demokracija Slovenije in Stranka mladih – Zeleni Evrope, ostalo so lokalne in regionalne liste.

138 neodvisnih županov

V drugem krogu sta bila dva izvoljena župana kandidata koalicije (desnosredinskih) strank (skupaj s prvim krogom 12), daleč največ, kar 35, pa je bilo samostojnih kandidatov ali kandidatov skupine volivcev, skupaj s prvim krogom jih je bilo kar 138 oziroma skoraj dve tretjini.

Največja razlika v Trebnjem

Včeraj se je z največjo podporo v županski stolček zavihtela Mateja Povhe, kandidatka liste DROT za trebanjsko županjo, ki je prepričala kar 81,53 % volivk in volivcev, dosedanji župan Alojzij Kastelic pa je v drugo prejel celo 369 glasov manj kot v prvem krogu.

Odločal en sam glas

Najtesneje pa je šlo v občini Središče ob Dravi, kjer je ob 71,10-odstotni volilni udeležbi naposled odločal en sam glas. Toni Jelovica, ki je bil najprepričljivejši že v prvem krogu, je prejel 578, Jurij Borko pa 577 glasov. »Veljalo bi šteti še enkrat,« je razplet komentiral predsednik SDS Janez Janša.

Čarodej in kočijaž

Na Bledu je dosedanjega župana Janeza Fajfarja porazil kočijaž Anton Mežan – Čarodej Toni. V Brežicah je Ivan Molan dobil še en županski mandat (52,61 %), odbil je resen napad nekdanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

Mestni svetnik Levice namesto Šrota

Slovenija je dobila tudi prvega župana, člana Levice, čeprav se je predstavljal kot neodvisni kandidat: v celjski mestni občini je namreč mladi socialist Matija Kovač, sicer dosedanji mestni svetnik Levice, po 24 letih spravil iz sedla dozdajšnjega župana Bojana Šrota.

Namesto Magyarja Kosi?

Se pa iz državnozborskih klopi na čelo občine Lendava vrača poslanec SDS Janez Magyar (55,21 %), ki naj bi ga v parlamentu zamenjal poslanski novinec Andrej Kosi, ki je na aprilskih volitvah za mišjo dlako prehitel nekdanjega poslanca Marijana Pojbiča.

Nalaganje
Nazaj na vrh