Zapri
Iskanje

Po zaključku kongresa o spremembah salezijanske družbe: »Naša mreža je kot vrv«

Objava: 04. 10. 2022 / 11:17
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 11:26
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Po zaključku kongresa o spremembah salezijanske družbe: »Naša mreža je kot vrv«

Po zaključku kongresa o spremembah salezijanske družbe: »Naša mreža je kot vrv«
FOTO: Osebni arhiv
Na Salezijanski papeški univerzi (UPS) v Rimu je v septembru potekal »Kongres o spremembah salezijanske družbe«, na katerem se je zbralo prek 250 udeležencev, med njimi inšpektorialni ekonomi, vodje salezijanskih uradov za načrtovanje in razvoj, misijonskih uradov, salezijanskih nevladnih organizacij in mednarodnih organizacij.

»Živimo v svetu, ki se maje, […] strah pa uničuje solidarnost in ustvarja ozračje vse večjega rivalstva,« nas je z uvodnimi besedami nagovoril vrhovni ekonom salezijanske družbe, Jean Paul Muller.

Vrhovni ekonom salezijanske družbe Jean Paul Muller. FOTO: Osebni arhiv

Ne da bi izgubil upanje in navdušenje, je odločno spomnil: »Salezijanci in vsi, ki so z nami povezani, imamo poslanstvo, da z mladimi oblikujemo prihodnost, jim dajemo upanje, jih združujemo z ljudmi dobre volje in smo jim zgled poguma pri soočanju z izzivi. […] Kot salezijanska družina moramo trdno zasidrati vodnike na poti naših mladih v prihodnost.« In še: »Veliko rešitev za naše izzive že obstaja in so na tem forumu, le najti jih moramo, če si upamo pristopiti drug k drugemu.«

Nagovori in srečanja

Kongres je potekal v znamenju intenzivnih nagovorov in srečanj. Enega izmed njih je opravil kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. V svojem nagovoru je med drugim predstavil nauk cerkvenega učiteljstva v zvezi z nalogami in vlogami redovnega upravitelja ali ekonoma, ki ga je nato strnil v tri stavke: vse vire usmeriti v poslanstvo; odgovarjati za odločitve, dejanja in rezultate; zagotoviti, da so dobrine zaščitene tudi civilno ter da se spoštujejo kanonske in civilne norme. Pogovore smo v nadaljevanju usmerjali po različnih tematikah.  

FOTO: Osebni arhiv

»Nismo zabavljači mladih«

Po štirih dneh razprav, spoznanj in spodbud o najrazličnejših temah je nekaj misli podal vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime. Izhajajoč iz devetletnih izkušenj vodenja salezijanske družbe in obiskov 108 držav in vseh inšpektorij, je spomnil, da je salezijanska služba upravljanja vedno usmerjena v poslanstvo za mlade in izgradnjo njihove osebnosti kot poštenih državljanov in dobrih vernikov. »Nismo zabavljači mladih. Vse naše ustanove morajo delovati tako, da mlade pripravljajo na življenje, sicer ne bomo izpolnili salezijanskega poslanstva. […] Naše hiše niso namenjene zadrževanju mladih, ampak krepitvi njihove osebnosti.«

Zadnji dogodek kongresa je bila sveta maša, ki jo je daroval vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime v župniji sv. Marije, matere upanja, ki se nahaja v neposredni bližini salezijanske univerze.

Naša mreža je kot vrv

V Slovenijo smo tudi sami prišli polni novih spoznanj ter poznanstev. Ob nemalokrat težkih, večkrat tudi filozofskih razpravah lahko zase in moje delo, vsekakor pa za našo domačo salezijansko skupnost, izluščim tiste prepotrebne zadeve, ki jih bomo morali kot družba poskusiti upoštevati pri našem nadaljnjem delu in poslanstvu. Veliko lažje nam bo kot družbi, če se bomo s tematikami poistovetili in zares verjeli v tisto, kar delamo. Ob zaključku pa še besede vrhovnega predstojnika: »Prihodnost je negotova, a naša mreža je kot vrv, za katero se lahko oprimeš, ko si v težavah. […] Prenehajmo razmišljati vrtičkarsko ter povabimo mlade na vsa naša srečanja in načrtovanja ter jim prisluhnimo.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close