Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pobuda za pridružitev podpori Muzeju žrtev komunizma v Washingtonu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 01. 2023 / 06:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2023 / 06:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pobuda za pridružitev podpori Muzeju žrtev komunizma v Washingtonu
Muzej žrtev komunizma v Washingtonu so odprli 13. junija lani, vstop vanj pa je prost. FOTO: Muzej žrtev komunizma

Pobuda za pridružitev podpori Muzeju žrtev komunizma v Washingtonu

V poslanski skupini SDS so na vlado naslovili pisno pobudo za pridružitev podpori projektu Fundacije za spomin na žrtve komunizma, Muzeju žrtev komunizma v Washingtonu, pri čemer naj vlada nameni tudi finančno podporo in tako »izrazi spoštovanje do žrtev enega od totalitarnih in avtoritarnih režimov ter svojo zavezanost miroljubni in uspešni Evropi, ki temelji na vrednotah, ko so spoštovanje človekovega dostojanstva in človekovih pravic, svoboda, demokracija, enakopravnost, načela pravne države«.

Muzej žrtev komunizma v Washingtonu je projekt Fundacije za spomin na žrtve komunizma, ki so ga podprle Poljska, Madžarska, Estonija, Latvija, Litva in nazadnje Romunija, ki je namenila 3 milijone dolarjev proračunskih sredstev za soudeležbo pri razširitvi galerij muzeja in začetek digitalne muzejske izkušnje. Romunski premier Nicolae Ciuca je ob tem dejal, da se je treba vselej spominjati »grozot, ponižanj, nerazvitosti, revščine, ki jih je komunistična diktatura prinesla v ta del Evrope. Trpljenja generacij, ki so jih brutalno zatrli mehanizmi komunizma, ne smemo pozabiti«.

Ohranjanje spomina na več kot 100 milijonov žrtev

Predsednik spominske fundacije, veleposlanik Andrew Bremberg, je poudaril, da bo »darilo, ki ga je romunski parlament sprejel s širokim političnim soglasjem, služilo tudi kot trajen opomin na moč svobode in pomagalo ohraniti spomin na več kot 100 milijonov žrtev komunizma po vsem svetu, saj si še naprej prizadevamo za svobodo nad 1,5 milijarde ljudi, ki še danes živijo pod njegovim zatiralskim jarmom.« Muzej žrtev komunizma v Washingtonu so sicer odprli 13. junija lani, vstop vanj pa je prost.

Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu

Evropski parlament je sicer 2. aprila 2009, ob upoštevanju splošne deklaracije ZN o človekovih pravicah in v preteklosti že sprejetih resolucij o spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin, sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, s katero je pokazal spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov po Evropi, izrazil poklon vsem, ki so se borili proti tiraniji in zatiranju, in obnovil svojo zavezanost miroljubni in uspešni Evropi, temelječi na tradicionalnih vrednotah.

Še vedno brez deklaracije

Slovenski državni zbor se je z resolucijo, kot poudarjajo v SDS, sicer seznanil, vendar pa še vedno ni sprejel deklaracije, s katero bi Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu izrazil dejansko podporo, s čimer bi izrecno in trajno izrazil zavračanje vseh totalitarnih režimov, ne glede na njihovo ideologijo, »saj so vsi utemeljeni na nasilju, kršenju človekovih pravic in so zato zločinski in zavržni«.

Nalaganje
Nazaj na vrh