Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Počitnice Aninega sklada v Kančevcih polne smeha in duhovnosti [FOTO]

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 15. 07. 2023 / 15:17
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2023 / 15:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Počitnice Aninega sklada v Kančevcih polne smeha in duhovnosti [FOTO]
20 družin, 110 udeležencev na duhovno počitniškem tednu Aninega sklada. FOTO: Pavel Fičur

Počitnice Aninega sklada v Kančevcih polne smeha in duhovnosti [FOTO]

Otroški smeh in živžav sta od ponedeljka do sobote, od 10. do 15 julija, odmevala v Domu duhovnosti Kančevci pod ogromnimi lipami in okrog cerkve. »Dvajset družin se je zbralo. Skupaj nas je 110 udeležencev duhovno počitniškega tedna,« je na klopci ob Marijinem kipu pred domom duhovnih vaj povedala duša počitnic s. Hermina Nemšak.

Pod lipo in ob cerkvi sta ravno ta čas spovedovala p. Jožko Smukavec in p. Primož Kovač, v cerkvi pa so starši in nekaj otrok molili pred Najsvetejšim. Petkov program je bil namreč namenjen romanju k rotundi v Selo, postu in spovedi.

Vsak dan je bila priložnost za pogovor v naravi. FOTO: Pavel Fičur

V Anin sklad vključenih 130 družin

»Anin sklad je ustanovila Konferenca redovnih ustanov Slovenije na pobudo sester usmiljenk. Na začetku delovanja je bilo družin z več otroki veliko več,« je nadaljevala s. Hermina. »Takrat so bile stiske in potrebe drugačne kot danes. Tudi donatorji so bili različni. Sklad so podpirala tudi podjetja in obrtniki. Danes pa sklad podpirajo večinoma fizični dobrotniki, podjetij tako rekoč ni več. V tistem času je sklad združeval tudi do 400 družin, danes pa jih je vključenih okrog 130. Od teh ji 56 dobiva mesečno denarno pomoč po obstoječem pravilniku glede na število otrok.«

Med izletom v Porabje. FOTO: Pavel Fičur

Družine vesele pomoči

»Dobrotnikov je okrog 180, nekateri darujejo mesečno, drugi nekajkrat letno, nekateri pa samo letno. Vsote pa so različne. Res pa je, da je skupaj darovanih sredstev manj,« je delovanje sklada predstavila s. Hermina. »Družine so pomoči zelo vesele. Večinoma jo porabijo za plačevanje obveznosti, ki nastanejo ob sicer brezplačnem šolstvu. Večinoma za šolo v naravi ali tudi stroškov, ki nastanejo z obiskovanjem glasbene šole. S pomočjo si tako mnoge družine zagotovijo osnovni standard,« je še povedala o pomoči, ki jo prejemajo družine.

Ob klopci so se počasi začeli zbirati tudi nekateri udeleženci, p. Jožko in p. Primož pa sta že vabila na posebno gostijo, ki je čakala družine po dnevu posta in molitve. S. Hermina je še dodala, da se Aninemu skladu pridružujejo tudi družine z več otroki, ki ne potrebujejo pomoči, a želijo biti skupaj s podobnimi družinami.

Obiskali so tudi romansko rotundo v vasi Selo (Občina Moravske Toplice). FOTO: Pavel Fičur

»Namen Aninega sklada ni, da družinam samo finančno pomagamo. Polovica družin v Aninem skladu, tudi na teh počitnicah je polovica družin, ki pomoči ne dobivajo. Družine se zelo rade med seboj povezujejo. Rodijo se nova prijateljstva in znanstva. Poskrbijo za trajnostno uporabo oblačil in obutve z medsebojno izmenjavo. Podelijo pa si tudi svoje stiske, težave, izzive in pa tudi veselje in radosti. Zaživijo kot skupnost. Zato pravimo, da je to velika družina Aninega sklada. Medse radi povabimo tudi kakšen zakonski par s posebno izkušnjo in je pripravljen pričevati.«

Nekateri zakonski pari so pričevali, drugi poslušali. FOTO: Pavel Fičur

Izvir žive vode

Tema letošnjih počitnic je bila Izvir žive vode. Dan so začenjali z molitvijo, pred kosilom so se družili z Jezusom pri maši, po kosilu pa so prisluhnili pravljicam. Dnevni program so zaključili z večerno molitvijo in, kdor je želel, tudi z večernicami. Vsak dan pa je bil kljub temu nekoliko drugačen.

V ponedeljek zvečer so se družine predstavile, v torek so prisluhnili zakonskemu paru Kuzma iz Bakovec, popoldne so izkoristili za kopanje v Termah Vivat, ki so jim podarile polovico vstopnine (polovica teh družin ne gre na morje v času počitnic), zvečer so imeli filmski večer, v sredo so imeli posebej pogovor možje in posebej mame, v četrtek so obiskali Porabje in imeli mašo na Gornjem Seniku, v petek so peš romali k rotundi v Selo, se popoldne udeležili spokornega bogoslužja in večer končali s posebno gostijo. V soboto pa so po refleksiji in maši spakirali kovčke in si obljubili, da se srečajo ponovno čez leto.

Izlet v Porabje. FOTO: Pavel Fičur

Petkovo romanje k rotundi v Selo. FOTO: Pavel Fičur

Kaj so o počitnicah povedali udeleženci?


Simona in Matjaž Kosi. FOTO: Tomaž Rihtar

Najina želja je bila, da bi se družila s podobno mislečimi družinami. V Kančevcih je tako vedno super. Imamo se odlično. Otroci so našli veliko prijateljev. Čudovito je, ko srečajo otroke, ki jim je enako ime kot našim, ki imajo običajno redka imena. Delimo enake vrednote. Zelo smo se povezali tudi zakonci. Ena taka pravljica je tukaj.

V tem času smo sicer nameravali iti na dopust, a smo se odzvali povabilu s. Hermine in dopust prestavili. Letos smo prvič tukaj, otroci pa so že rekli, da se moramo že zdaj prijaviti za naslednje leto. Iskali smo živo vodo in odkrili, da v Jezusu najdemo vse odgovore na vsa vprašanja in preizkušnje, ki jih v življenju najprej sploh ne razumemo.

Marcel Kokelj. FOTO: Karlo Smodiš

V naši družini je šest otrok. Na počitnicah smo drugič. Bogato duhovno doživete počitnice so za nami. Bili smo skupaj s podobnimi družinami, s katerimi imamo enako dinamiko. Vsi z bolj ali manj enakimi pogledi in težavami. Na teh počitnicah se najdemo, povežemo, spočijemo in duhovno okrepimo. Tako za nas starše kot tudi za otroke je to duhovno bogata izkušnja. Zelo smo veseli in hvaležni Aninemu skladu, ki nam vse to omogoča.


Boštjan in Mojca Pleško. FOTO: Karlo Smodiš

Imava sedem otrok. Na počitnicah so tri punčke, štirje fantje pa so ostali doma. Prvič smo na počitnicah. Povabil nas je p. Primož Kovač. Ni nima žal, da sva se pridružila Aninemu skladu. Program počitnic je bil krasno sestavljen. Veliko hodiva po duhovnih vajah in kaj takega še nisva doživela. Petkova skupinska postna akcija naju je zelo nagovorila. Bili smo brez kosila. Tudi otroci so se ji pridružili in jedli samo kruh ter pili vodo. Zelo sva hvaležna za vse.

Milost se je srečati z družinami, ki so nam enake skoraj v vsem, tako v izzivih kot v veselju. Zelo močno je bilo pri izviru žive vode in že na samem začetku, ko smo bili tako toplo sprejeti. Žene pa smo se učile, kako delovati kot kraljica tudi v vsakdanjem življenju. Tukaj je vse tako polno življenja.

Še nekaj utrinkov s počitnic si lahko ogledate v fotogaleriji Pavla Fičurja.

Nalaganje
Nazaj na vrh