Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Počivajte v miru, akademik Kajetan Gantar (1930–2022)

Za vas piše:
K. H.
Objava: 17. 06. 2022 / 06:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 06:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Počivajte v miru, akademik Kajetan Gantar (1930–2022)
FOTO: Tatjana Splichal

Počivajte v miru, akademik Kajetan Gantar (1930–2022)

Na praznik Svetega Rešnjega Telesa pozno zvečer je prenehalo biti srce spoštovanega akademika dr. Kajetana Gantarja. Bog ga je poklical v 92. letu življenja sredi preživljanja dopusta sredi Mediterana, ki ga je imel tako zelo rad.

Akademik Kajetan Gantar, klasični filolog svetovnega ugleda, eden ključnih slovenskih intelektualcev svoje generacije, avtor treh avtobiografskih knjig, dolgoletni profesor za latinski in grški jezik in književnost, se je v slovensko kulturno zgodovino zapisal z veličastnim prevajalskim opusom. V slovenščino je prelil ali posodobil najpomembnejša dela antične književnosti, od Ajshila, Aristotela, Homerja, Horacija do Avguština in drugih velikanov. Doma in v tujini je objavil nekaj sto filoloških razprav in študij, prevodom klasičnih del je pisal uvodne besede in opombe. Iz grščine je za standardno in kasneje jeruzalemsko izdajo prevedel Apostolska dela in tri knjige Stare zaveze (Esterino, Juditino in Tobijevo). Generacije študentov je na ljubljanski Filozofski fakulteti (in kot gostujoči profesor na tujih univerzah) navduševal za grščino in latinščino ter svet, ki ga razkrivata. Klasiki je posvetil življenje.

Za svoje delo je februarja letos prejel veliko Prešernovo nagrado. V utemeljitvi so zapisali, da kot »prevajalec sodi med naše najpomembnejše, med tiste, ki si niso le požrtvovalno naložili posredniške in razlagalske naloge, temveč jim je bilo dano to nalogo opravljati z umetniškim čutom, s posluhom za slogovne razpone in odtenke izvirnih besedil, predvsem pa z neomajno jezikovno samozavestjo, z vero v izrazno moč slovenščine.« Prispevek Kajetana Gantarja k slovenskemu poznavanju antične književnosti in filozofije je neprecenljiv. Njegov prožni duh je Slovencem ustvaril klasično tradicijo, ki bo, kot vsaka prava klasika, dolgo ohranila živost.

Ženi Roži, s katero sta bila poročena več kot 60 let, trem otrokom Celini, Damjanu in Marjani ter vnukom sodelavci Družine izrekamo iskreno sožalje. Bog mu podari večni mir in pokoj, in večna luč naj mu sveti.

Nalaganje
Nazaj na vrh