Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pod Božjim varstvom: peš od Čenstohove do Fatime brez enega centa v žepu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 05. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2023 / 07:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pod Božjim varstvom: peš od Čenstohove do Fatime brez enega centa v žepu
Jakub pred milansko stolnico. FOTO: FB/Pod Opieką Boga

Pod Božjim varstvom: peš od Čenstohove do Fatime brez enega centa v žepu

Jakub Karlowicz zavestno živi iz Božje previdnosti: 23-letni Poljak je z rožnim vencem v roki v 221 dneh premagal ogromno razdaljo od Poljske do Portugalske.

Mladi frizer je 5.600 kilometrov dolgo romanje skozi deset držav in nenehno molitev na poti daroval za mir v svetu, so poročali nemški katoliški mediji. Vsak dan romanja je bila zanj najpomembnejša možnost udeležbe pri sveti maši in češčenju Najsvetejšega. Rožni venec, ki je po njegovem mnenju »najučinkovitejše orožje na svetu«, ga spremlja na vseh poteh.

Izučeni frizer je v romarski nahrbtnik pospravil pripomočke za urejanje las in ljudem v zahvalo za pomoč na poti ponudil svoje strokovne usluge.

Jakub se je s Poljske odpravil 17. julija 2022, v Fatimo pa je prispel 24. februarja letos. Na romanje ni vzel ne hrane ne dodatnih oblačil, prav tako ne denarja ali kreditnih kartic. Izučeni frizer pa je v romarski nahrbtnik pospravil pripomočke za urejanje las in ljudem v zahvalo za pomoč na poti ponudil svoje strokovne usluge.

Ljudje so ga povsod prijazno sprejeli. FOTO: FB/Pod Opieką Boga

Svoje dogodivščine je z objavo fotografij beležil na družbenem omrežju Facebook na svojem profilu z imenom Pod Opieką Boga (Pod Božjim varstvom). Jakub je romanje zaupal Božji Materi Mariji, za svojega zavetnika na poti pa si je izbral sv. Janeza Boska, saj mu je njegovo geslo »Žalosten svetnik je klavrn svetnik« zelo pri srcu.

Mladi Poljak verjame, da je na romanju vedno »pod Božjim varstvom«, zato ga nikoli ne skrbi, kaj bo jedel ali kje bo spal.

Mladi Poljak verjame, da je na romanju vedno »pod Božjim varstvom«, zato ga nikoli ne skrbi, kaj bo jedel ali kje bo spal. V vsakem primeru mu v 221 dneh romanja ni bilo treba nikoli stradati. Prav tako se ni nikoli znašel v položaju, zaradi katerega bi se želel vrniti domov. Nasprotno, vsak dan, v vsaki državi in celo v najmanjši vasi, ki jo je obiskal, je doživel izjemno nesebično prijaznost, gostoljubnost in podporo. Zdaj se – prav tako peš - vrača domov, njegova pot tja in nazaj pa ga vodi prek različnih krščanskih romarskih krajev.

V španskem Santiagu, pred stolnico sv. Jakoba. FOTO: FB/Pod Opieką Boga

Ob neki priložnosti, je Jakub poročal v enem od svojih videoposnetkov, objavljenem na Facebooku, se je poleg njega nenadoma ustavil drag BMW in iz avtomobila je izstopilo več moških z maskami na obrazu. Odprli so prtljažnik - in v njem je bila velika vreča hrane: moški so mu podarili hrano za tri dni.

Kupi v trgovini

Nemirni duh
Proza
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh