Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podaljšanje brezplačnega mobilnega gostovanja še za 10 let

Za vas piše:
T. M.
Objava: 24. 03. 2022 / 15:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 15:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podaljšanje brezplačnega mobilnega gostovanja še za 10 let
Preden bo uredba uveljavljena, jo bo moral formalno potrditi še Svet EU. FOTO: Pexels

Podaljšanje brezplačnega mobilnega gostovanja še za 10 let

Evropski parlament je danes potrdil podaljšanje brezplačnega mobilnega gostovanja v EU še za deset let.

Uredba o mobilnem gostovanju, ki je 15. junija 2017 omogočila evropskim državljanom, da med potovanjem v drugih državah EU kličejo, pošiljajo sporočila in brskajo po spletu brez dodatnih stroškov, bo tako veljala do leta 2032.

Poleg tega, da bodo lahko na potovanjih znotraj EU še naprej uporabljali svoje mobilne telefone brez dodatnih stroškov, bodo potrošniki tudi uživali enako kakovost in hitrost mobilne povezave v tujini kot doma. 

Ponudniki storitev gostovanja jim bodo morali namreč nuditi enako kakovost gostovanja kot domači operaterji, če bodo v omrežju gostujoče države na voljo enaki pogoji, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Prenovljena uredba vključuje tudi ukrepe za zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje v smislu kakovosti in dostopa do storitev za pomoč v sili, tudi za ljudi s posebnimi potrebami.

»Uporabniki bodo tako imeli v drugi državi članici dostop do teh storitev brez dodatnih stroškov – bodisi s klicem ali besedilnim sporočilom, vključno s prenosom podatkov o lokaciji klicatelja. Operaterji bodo morali zagotoviti tudi informacije o evropski številki za klic v sili 112, invalidi pa bodo lahko dostopali do služb za pomoč v sili brez dodatnih stroškov,« poroča STA. 

Preden bo uredba uveljavljena, jo bo moral formalno potrditi še Svet EU.

»Veleprodajne cene gostovanja – cene, ki si jih operaterji medsebojno zaračunavajo, ko njihovi uporabniki uporabljajo druga omrežja – bodo od leta 2022 omejene na dva evra na Gb podatkov. V petih letih se bo nato ta znesek znižal na en evro. To je pomembno za tiste potrošnike, ki pri gostovanju presežejo pogodbene omejitve, saj dodatne cene ne smejo biti višje od veleprodajnih cenovnih kapic za gostovanje,« še poroča STA. 


Nalaganje
Nazaj na vrh