Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podoba večnega vladarja

Za vas piše:
p. Milan Bizant
Objava: 18. 10. 2023 / 08:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2023 / 11:07
Podoba večnega vladarja
James Tissot: Farizej in cestninar. FOTO: Arhiv Družina

Podoba večnega vladarja

Oboji, tako herodovci (povezani s Herodom in zatorej dobrohotni do Rimljanov) kot tudi farizeji (med katerimi je bilo mnogo izrazito odklonilnih do okupatorjev), so se posvetovali, da bi kaj našli zoper Jezusa.

Hinavčijo, ko ga imenujejo Učitelj. Od njega se nočejo učiti, pač pa nekaj dobiti, da bi ga očrnili. Še dodatna hinavščina je, da ga hvalijo. Pa ne pristno, pač pa, da bi si ga pridobili in ga laže ujeli v past. So kot volkovi, preoblečeni v ovce. Jezus jim bo naravnost povedal, da so hinavci.

Izognil se je pasti

V čem je bilo vprašanje davka cesarju? Judje so nekaj pristojbin plačevali lokalnim oblastem (cestnine, carine, kar so pobirali cestninarji); nekaj pa je šlo direktno v Rim cesarju. Davek je bil določen na vsako osebo, razen otrok in starih ljudi. Bolj kot njegova višina (šlo je za en denarij, torej enodnevni zaslužek) je bil davek pomemben kot znamenje podrejenosti cesarju. Če bi Jezus rekel, da je dovoljeno plačevati davek, bi ga farizeji očrnili pri Judih. Če bi zanikal, bi ga herodovci tožili pri rimskih oblasteh kot političnega prevratnika.

Jezus se ni pustil ujeti v past. Odgovoril je na tretji, za njih nepredviden način. Še več, izkori...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh